top of page

John Merland

John Merland

Kapitel IV. Teknikker og erfaringer udvikler sig hele tiden på reparationsområdet. Mellemstore dyr kan repareres med “pølser” af Eleven-materiale, som kan købes flere steder. Her guides du igennem processen.

REPARATION AF 3D DYR

...ER I KONSTANT UDVIKLING

Det beskadigede materiale på dyret udskæres med et tilvirket stykke værktøj, som vist her.

Der er tale om en blandemaskine, der kan købes billigt i flere byggemarkeder, hvor aggregatet til at blande med er udskiftet med en cylinder med en diameter på 14,5 cm – svarende til den anvendte "pølses" diameter. I fx Lyngby Bueskyttelaug er cylinderen blevet lavet af et af medlemmerne.

Da det nok ikke er alle klubber, som har en ”mekaniker”, der kan tilvirke omtalte værktøj, kan man bruge elektrisk sav, med den unøjagtighed det giver.

Er den beskadigede del af dyret for omfattende, kan man skære den del af dyret bort og reparere med UP-materiale, og et hul bores i dette materiale, hvis man synes det. En sådan reparation er beskrevet i tidligere kapitel III (se link nederst i denne artikel).

 

Udboringen er umiddelbart ikke helt let, idet cylinderboret kun kan klare 5 til 10 cm i dybden. En skarp kniv kan klare resten af hullet – en laksekniv vil være ideel. Eller også kan en (elektrisk) stiksav anvendes.  

 

Det skal anbefales, at reparationen gennemføres i hele dyrets bredde, idet ”pølsen” så sidder bedre fast, især hvis der er tale om mellemstore dyr. Er der tale om større dyr (se illustration af hjort herunder, der er skudt på siden vintersæsonens start), kan det måske være nødvendigt at anvende nogle ”pølse”-rester. I alle tilfælde er det vigtigt at ”lime” de isatte ”pølser” med Magic Foam.

Uanset hvad er det erfaringen, at jo flere stykker materiale en reparation består af, jo lettere er det at få skudt sammenføjningerne/sammen”limningerne” i stykker.

Hvornår skal dyret repareres?
Det er altid en vurdering, hvornår et dyr er tjenlig til reparation. I nogle tilfælde kan der skydes på et dyr igennem et eller to år (!) afhængig af, om der er mange compoundskytter, der har trænet på dyret/dyrene, idet centerringen(e) så vil være skudt godt itu. Det betyder igen, at de ”udskårne” markeringer til centerring(e) i allerbedste fald lige kan anes, hvilket giver rig anledning til diskussioner om scoren!

 

Nogle dyr kan repareres flere gange, men det er erfaringen, at efter to reparationer er dyret kassabelt.

 

Erfaringen med ”pølserne” er endnu ikke store. Det er så vidt vides kun ”Eleven”, der fabrikerer disse ”pølser”, dvs. i den længde, det er omtalt her i artiklen. Men allerede nu synes materialet at være utrolig slidstærkt og tætheden er også af en sådan beskaffenhed, at en træpil på 8-9 mm kun bryder igennem overfladen med et par tommer, hvilket svarer til erfaringerne med det tidligere omtalte UP-materiale.

I begge tilfælde er det meget let at trække pilene ud, hvilket ikke altid er tilfældet med en del andre fabrikaters dyr. (Igen skal refereres til ”Eleven”, hvis dyr også synes at holde længere!).

Dur ikke på mindre dyr
Det siger sig selv, at mindre dyr ikke kan repareres med ”pølser”. En siddende hare eller en siddende ræv kan lige gå an. Mindre dyr repareres slet ikke (mere) i Lyngby Bueskyttelaug! En forklaring er blandt andet, at det er vanskeligt på mindre eller helt små dyr at ”udskære” hjerte- og lungeringe på ensartede måder, idet udskæringerne i konkurrencemæssige sammenhænge så giver anledning til usikkerhed.

 

Konklusionen i dag kunne være, at det i mange situationer kan det betale sig at reparere halvstore og lidt større dyr.

 

Nogle dyr holder i flere år med reparationer foretaget med UP-materialet, og noget kunne tyde på, at det samme også komme til at gælde for ”pølserne”.

 

Det er måske ikke nævnt før, men estimatet er, at reparationerne på adskillige dyr igennem flere år må have sparet Lyngby Bueskyttelaug for mellem 50.000-100.000 kr. til indkøb af nye dyr.

Du kan læse de tidligere kapitler om reparation af 3D dyr her.

Kapitel I

Kapitel II
Kapitel III

bottom of page