top of page

MANDEN I BAGGRUNDEN

2017 var et historisk godt år for de danske bueskytter. Med imponerende 23 medaljer strøg lille Danmark direkte ind i top 3 i medaljestatistikken og blev kun overgået af sværvægtsnationerne Korea og USA på 1. og 2. pladsen. Mød landstræner Niels Dall, som gør mere ud af, at han står bag skytterne, end han står bag medaljerne.

Jakob Wärme Lykke

World Archery

Kasketten er solidt monteret på hovedet, som den altid er, uanset om han står bag skydelinjen eller sidder på kontoret, som i dag, hvor de seneste World Cup-medaljer skal føjes til regnearket over den samlede danske medaljehøst.

Kasketten er et levn fra compound-tiden. Den er der bare. Under kasketten stritter det mørke hår ud i siderne og i nakken, hvor det er lidt længere og slår et buk. Skægget har været 2-3 dage undervejs, men virker kraftigere.

 

Niels Dall er ved at runde sit femte år som dansk landstræner af. Det mest succesrige år, siden ansættelsens start i 2013, hvor han overtog et landshold med god succes i compound, men som ikke havde vundet en international recurve-medalje siden 2004. Målet var derfor primært at løfte recurve.

 

Allerede ved VM samme år indfriede den nye landstræner den forventning. Maja Jager vandt med nogle få millimeter VM-guld og blev senere kåret til Årets Sportsnavn. Og Maja Jager er ikke i tvivl om, at Niels Dall var en stor del succesen:

 

”Vores samarbejde startede for alvor, da jeg flyttede til Korea i 2013. Allerede i oktober spillede han en afgørende rolle ved VM, hvor jeg vandt guld – det var naturligvis en god oplevelse,” siger hun.

 

”Niels er en god træner, og hans rolle har betydet og betyder stadig meget for min udvikling. Vi har efterhånden opbygget et godt kendskab til hinanden, så han ved lige, hvad han skal sige, hvis tingene brænder på,” siger Maja Jager. 

 

”Derudover hjælper han mig også i dagligdagen, hvis der skulle opstå besværligheder for mig i Korea, som han kan hjælpe mig med hjemmefra,” siger hun.

SANS FOR DETALJEN
Niels Dall begyndte sin egen karriere tilbage i 1996. Dengang var det compoundbuen, han spændte i Brande Bueskytteklub.

Den unge, lovende compoundskytte vandt en flot sølvmedalje med compoundholdet ved ungdoms VM i 2002, inden han fik sin internationale seniordebut ved et Grand Prix i Antalya i 2002 og sit første mesterskab i 2003 til VM i Nimes. Ved indendørs VM i Aalborg i 2005 blev det til en bronzemedalje sammen med Tom Henriksen og Martin Damsbo.

 

Netop Martin Damsbo har kendt Niels Dall helt tilbage fra år 2000, hvor de skød sammen på ungdomslandsholdet. Og han er ikke i tvivl om, hvilke ord der kendetegner sin daværende holdkammerat og den nuværende landstræner:

 

”Som træner er Dall detaljeret og arbejder meget målrettet,” siger Martin Damsbo.

 

”Hvis der er teknik eller lignende, der skal rettes, så skal det arbejdes helt færdigt efter planen. Selvom det måske kan gøre, at der er perioder, hvor det gør skydningen lidt svingende, er det vigtigt for ham, at teknikken og formen er i orden,” siger han.

 

Samme beskrivelse om detaljesans fortæller Allan Bennich Grønkjær, der var sportschef i Bueskydning Danmark i seks år frem til oktober 2016 og derfor har arbejdet tæt sammen med Niels Dall.

 

”Hans tilgang er på samme tid videnskabelig og praksisorienteret. Han drager stor fordel af sin baggrund som dels universitetsuddannet i Idræt fra Københavns Universitet og dels sin egen store erfaring som aktiv skytte på højt internationalt niveau,” siger Allan Bennich Grønkjær.

 

”Han trækker på sine akademiske evner, når han skal samarbejde med en stor palet af eksperter fra fx Team Danmark. Han har et generelt, stort kendskab til mere eller mindre alle facetter af de områder, som en eliteatlet skal forholde sig til. Erfaringen som tidligere topskytte med bl.a. et OL på CV’et gør, at han er i stand til at sætte sig ind i de fleste af de situationer, som en skytte kan komme ud for i træning, til konkurrencer, i forbindelse med medier og lignende,” siger han.

 

Det har Maja Jager blandt andet mærket i sit samarbejde med Niels Dall.

 

”Han er blandt andet god til at sørge for, at spændingsniveauet er korrekt, og at det skydemæssige fokus er på de rigtige ting. – Det betyder meget for mig i konkurrencerne,” siger Maja Jager.

 

”Niels har været med til at give mig et mere professionelt syn på atlet-tilværelsen. Derudover har han især lært mig vigtigheden af korrekt træning, konkurrence-management og fysisk styrke i pressede situationer,” siger hun.

PASSIONEN OG GODT HÅNDVÆRK GÅR HÅND I HÅND
Samme år Niels Dall vandt indendørs VM i Aalborg i 2005, skiftede han til recurvebue og debuterede med en 119. plads ved VM i Madrid, og da kalenderen viste 2008, var han med til OL, efter han havde kvalificeret sig med en 14.-plads ved VM i Tyskland året for inden.

 

I efteråret 2012 lagde Niels Dall buen på hylden som udøver for at fokusere fuldt ud på trænergerningen.

 

”Niels Dall er utrolig engageret som landstræner. Han lever og ånder for at skabe udvikling hos de enkelte skytter. Han er konstant på jagt efter at finde veje til at forbedre de små ting – og samtidig se længere fremad og planlægge, hvordan skytten kan toppræstere på et givent tidspunkt,” siger Allan Bennich Grønkjær.

 

”Han er ærgerrig og har konstant øjnene åbne for, hvordan han kan være med til at udvikle sporten. Om der er nye veje til at blive bedre på,” siger han.

I sit virke som landstræner gør Niels Dall en dyd ud af at have et individuelt forhold til skytterne. Han gør, hvad han kan, for at kende hver enkelt skyttes behov og personlighed frem for at coache alle over en kam. Og skytterne er ikke i tvivl om, at deres behov kommer i første række.

 

”Hvis der er noget i planlægningen eller til stævnet, der kan gøres bedre for skytten, så går han meget langt for at imødekomme det ønske. Hvis man som skytte har spørgsmål eller problemer, er han god til at hjælpe med at finde en løsning,” siger Martin Damsbo.

 

”Niels er meget passioneret for sporten. Det er det, jeg synes er vigtigt. Man kan lære det meste i livet, men hvis man ikke har passion nok for det, vil man ikke gøre, hvad der skal til. Og i Niels’ position som landstræner kræver det en masse passion for at yde, hvad der skal til,” siger Stephan Hansen.

 

”Jeg har lært fra ham, at selvom man er professionel og dermed ikke studerer, lærer man stadig en masse – bare uden at læse i en bog,” siger han.

 

”Niels evner at se hver skytte og personen bag. – Det vil sige, at han formår at tilrettelægge træningsplan og indsats generelt i forhold til den enkelte skytte. Der er stor forskel på, hvordan man griber en ny, ung skytte an i forhold til den ældre og mere erfarne skytte,” siger Allan Bennich Grønkjær.

PRIVATPERSONEN DALL
En ting er, hvordan Niels Dall er som landstræner. Men hvordan er han så privat? Det er der ikke den store forskel på, fortæller Martin Damsbo.

 

”Han er meget seriøs og arbejdsom for at få ting til at lykkedes. Han er altid med på en gang god sarkasme og dårlige jokes. Han er rigtig motiverende, da han selv hver dag er i fitness, når vi er ude og rejse, så dejlig motiverende for sine skytter,” siger han.

 

”Han er god til at inspirere og fortaler for, at hårdt arbejde betaler sig,” siger Martin Damsbo.

 

”Det første, der falder mig ind, er, at han er utrolig konkurrencemindet og samtidig meget hensynsfuld,” siger Allan Bennich Grønkjær.

 

”Du kan altid lokke Niels til et væddemål om at gøre noget hurtigst, fleste gange osv. Han har let til smil og spreder generelt god stemning omkring sig. Især fordi han er meget opmærksom på sine omgivelser,” siger han.

 

Det virker på skytterne som om, at de gode oplevelser på skydelinjen går hånd i hånd med det gode humør.

 

”Niels er en meget glad og sjov person. Vi har det altid sjovt til stævner med ham. Jeg havde ham også som min træner til World Cup-finalen, da jeg følte, han kunne gøre, hvad der skulle til, for at jeg kunne yde mit bedste,” siger Stephan Hansen.

 

”Han er rar og eftertænksom, sjov, beslutsom og hårdtarbejdende. Vi har haft mange gode oplevelser, og jeg er sikker på, der også kommer mange gode i fremtiden,” siger Maja Jager.

FLERE ÅRS GODT ARBEJDE
Nu – små fem år efter første arbejdsdag – modtog Niels Dall sammen med Bueskydning Danmark verdensforbundets World Archerys 3. plads for årets medaljehøst, der tæller imponerende 9 guldmedaljer, 11 sølvmedaljer og 3 bronzemedaljer i compound.

 

2017 har været historisk godt for de danske compoundskytter. Med Niels Dall som landstræner har medaljehøsten været kontinuerlig og stor.

 

Selvom skytterne kun har rosende ord om landstræneren, er hovedpersonen selv hurtig til, ligesom ved turneringer, at træde i baggrunden og placere ansvaret for den flotte danske medaljehøst hos skytterne selv.

 

”Vores compoundskytter har i en lang årrække haft en uvurderlig vidensdeling. Den spiller en kæmpe rolle i den succes, som vi oplever nu,” siger Niels Dall.

 

”Det er mange års arbejde, der ligger til grund for de medaljer, vi vinder i år. Med det gode talentarbejde, der laves herhjemme, har vi fået etableret en god fødekæde siden starten af 00’erne, hvor vi udvikler mange gode skytter i compound,” siger han.

 

”Vi har et knowhow i Danmark inden for compound, som man bare ikke har andre steder i verden. Det kan jeg se, når jeg kigger ned over skydelinjen. Man kan se, at de danske skytter har fat i den lange ende. De har en god basisviden, og det gør, at vi er den bedste nation i verden og producerer skytter, som er en tand bedre end de andre landes.”

 

”Der er flere skytter, Stephan Hansen, Tanja Jensen og Sarah Sönnichsen, som er gået på fuld tid. De er blevet hjulpet nok af Bueskydning Danmark plus de frivillige ledere og trænere, så de har prøvet nok til at gå all in og tage skidtet fuldt ud,” siger Niels Dall.

 

”Vi har aldrig før haft fuldtidsprofessionelle compoundskytter. Det skal vi være stolte af i Danmark – at vi kan skabe nogle rammer, så de bedste danske skytter kan leve af det,” siger han.

 

”Med det udgangspunkt opstår der nye muligheder at tænke landsholdsarbejde på. Så handler det ikke kun om at vinde medaljer, men også om at lave professionelle atleter. Så kommer resultaterne af sig selv,” siger Niels Dall.

 

”Skytterne skal nok være klar, have skudt deres pile. Jo flere professionelle atleter vi har, jo mere slagkraftigt hold kan vi stille med.”

 

”Så potentialet for at vinde mange flere medaljer er stort.”

bottom of page