top of page

THY TONSER DERUDAF

Der er kommet fart på udviklingen i Thy Bueskyttelaug. Flere unge medlemmer, større medlemsfastholdelse, mere plads og en helt ny 3D-bane på vej. Syv implementeringspunkter var startskuddet til den positive udvikling.

Lars Christian Adrados

Jakob Wärme Lykke

Siden stiftelsen i 2007 har Thy Bueskyttelaug været en lille klub med mellem 10 og 20 medlemmer. Oldermand Jørgen Ellehauge brændte for instinktiv skydning og fik hurtigt samlet en lille flok entusiastiske langbueskytter.

Hans entusiasme var smittende, så klubben udviklede sig næsten automatisk til en instinktiv skydeklub. Nye skytter med interesse for sigteskydning faldt til gengæld hurtigt fra.

Klubbens hjemmeside tjente i flere år sammen med mund til øre metoden og eventafholdelse som rekrutteringsgrundlag af nye skytter. Der var løbende optag, hvor interesserede gratis kunne komme og deltage på tre almindelige skydeaftener.

 

”Vi oplevede et meget stort gennemtræk af kortvarige medlemmer og til tider en frustration fra ”gamle” medlemmer over så ofte at få skyderytmen på de faste klubaftener spoleret af skytter på prøve - måske kommende medlemmer. I tillæg oplevede vi at nye skytter med interesse for sigteskydning ikke fik indfriet deres forventninger i klubben,” siger Lars Christian Adrados, næstformand i Thy Bueskyttelaug.

ATK kom lige til tiden
I 2014 kom Bueskydning Danmarks ATK koncept (aldersrelateret træning). Det helt rigtige tidspunkt for Thy Bueskyttelaug, der begyndte at arbejde strategisk med udvikling af foreningen.

 

”Vi var parate til ændringer, og i en proces med flere bestyrelsesmøder og konstruktivt samarbejde med BD’s udviklingskonsulent fik vi med ”Udviklingsaftale for implementering af ATK BUE” i december 2014 sat fælles ord på arbejdet med strategisk udvikling af foreningen,” siger Lars Christian Adrados.

 

Især fire strategiemner har vist sig at være værdifulde for foreningens udvikling: ATK-konceptet, individuel talentudvikling, forventningsafstemning blandt medlemmer, trænere og ledelse og endelig medlemsfastholdelse.

 

”Med ATK er vi i tilrettelæggelse af den daglige træning blevet bevidste om værdien af målrettede aldersrelaterede aktiviteter,” siger Lars Christian Adrados.

 

”Med individuel talentudvikling og forventningsafstemning er fokus for os flyttet fra resultater til den enkelte skyttes personlige udvikling og glæde ved sporten – uanset niveau eller ambitionsniveau, hvilket giver os gode muligheder for at tilrettelægge træningen så flest mulige medlemmer finder fortsat glæde ved bueskydning,” siger han.

 

Processen har helt overordnet flyttet ledelsens fokus fra antal medlemmer til medlemsfastholdelse i Thy.

 

”Vi prioriterer bevidst aktiviteter der understøtter aktive og længerevarende medlemmer frem for ”sidst ind – først ud”,” siger Lars Christian Adrados.

I skrivende stund tæller klubben 25 medlemmer, som alle er aktive.

Thy Bueskyttelaugs 7 implementeringspunkter

  1. En gang i kvartalet afholdes introduktionskursus over 4 uger for nye skytter (og skytter der ønsker træningsfokus på basale færdigheder), hvor basale færdigheder forklares, vises og afprøves. Det anbefales at skyde efter måtter uden ansigter. For nye skytter er deltagelse på introduktionskursus obligatorisk.
     

  2. Ca. hver anden træningsaften at have fokus på alsidig træning, dvs. den ene halvdel med f.eks. tekniktræning, styrketræning og ”det er for sjov skydning” (balloner, æbleskydning, kryds og bolle osv.) og den anden halvdel med ansigtsskydning. Hver træningssession indledes med opvarmning.
     

  3. I indendørssæsonen tilbydes klubbens medlemmer ca. hver anden (eller tredje) uge ”Lars Andersen” træning med fokus på øje-hånd koordination bl.a. ved skydning på bevægelige mål, hurtigskydning og gruppe-mod-gruppe skydning. Der skydes kun med rollespilspile og buer med maks. trækvægt på 18#. Til sidstnævnte aktivitet kræves desuden anskaffelse et antal paintball visirer.
     

  4. I udendørssæsonen tilbydes klubbens medlemmer ca. hver tredje (eller fjerde) uge 3D skydning. Afhængigt af banen kan flu-flu pile være påkrævet.
     

  5. Det overvejes forinden hver ”runde” om lauget vil tilbyde medlemmer at deltage i Bueskydning Danmarks Vinterskydning hhv. Sommerskydning.
     

  6. For klubmedlemmer, som er tilmeldt en konkurrence, tilbydes som minimum i indendørssæsonen i en periode på 3 uger inden konkurrencen ansigtsskydning en ekstra gang om ugen.
     

  7. Etablering af 24 måls 3D-bane i Thy, dels for at markedsføre Thy Bueskyttelaug, og dels for at sikre kort distance for unge skytter til en god 3D-bane.

Fra begrænset plads til åbne vidder
Thy Bueskyttelaugs udendørs faciliteter var længe begrænset til én ugentlig skydning på sportspladsen bag Thisted Gymnasium med et materielskur placeret langt fra skydebanen og tillige udfordringer med afmærkning og afskærmning af skydebanen.

 

For at indfri implementeringspunkt 4 og udvide punkt 6 til også at gælde for udendørssæsonen, brugte klubben igennem 2015 meget energi på at søge efter nye fysiske udendørs rammer med mange møder og studiebesøg på kommunale sportsanlæg, private skove som frivillige foreninger.

 

”Bedst som vi i efteråret 2015 var ved at køre trætte i en tilsyneladende forgæves søgen, fandt vi lige, hvad vi i vores drømme søgte efter – et ubenyttet areal 30 meter bredt og 70 meter langt med lille materielskur ved Næstrup Skyttecenter – et center for pistol- og riffelskydning med alt fra 20 til 300 meter baner isoleret beliggende midt i Thy,” siger Lars Christian Adrados.

 

Skyttecentrets ledelse fandt det spændende at få bueskydning med på ”klublisten”, så forhandlingerne endte med, at klubben for beskeden månedlig leje kan disponere over arealet alle ugens dage. I tillæg kan Thy Bueskyttelaug ved særlige arrangementer – som fx lokale skole-OL stævner og Buernes Dag – disponere yderligere areal 40 meter bredt og 30 meter langt.

 

”Som prikken over i’et har vi fået lov at låne privat skov i kuperet terræn beliggende klods op ad Næstrup Skyttecenter, hvor vi har opstillet en trænings 3D bane med 12 poster. Banen kan vi benytte alle ugens dage fra frokost til det mørkner. Betingelsen er, at vi rydder pænt op efter os,” siger Lars Christian Adrados.

 

Flytningen til de nye udendørs rammer har betydet en næsten usandsynlig fleksibilitet i klubbens planlægning, hvor de nu bl.a. kan differentiere træningen på den enkelte klubaften, fx forskellig skudkadence og måltyper.

 

Klubben kan afholde 3D-træning, når der er behov, den oprette nye træningshold, tilbyde ekstra individuel træning forud for konkurrencer, og endelig kan de indskyde nye buer, uden at andre skytter skal vente.

 

”Kort sagt har vi nu udendørs fysiske rammer, hvor det mange år frem vil være vores aktivitetsniveau, der er begrænsende faktor,” siger Lars Christian Adrados.

Helt ny 3D bane på vej
Men de nye forbedrede forhold får ikke Thy til at stoppe op.

 

Klubben har i mange år haft tradition for en halvårlig klubtur til en af de store 3D-baner i landet – typisk er turen gået til Sydjysk Buejægerlaugs imponerende 3D-bane i Vejen. Men med en over 200 km lang køretur fra Thy til Vejen oplevede klubben ofte, at en del, særligt yngre skytter, takkede nej til deltagelse i klubturen. 

I 2016 tog klubben derfor hul på implementeringspunkt 7, etablering af 24 måls 3D-bane i Thy.

”Det store arbejde viste sig at være konkretisering af vores ønsker – skal banen kun være til non-sight skytter eller også til sigteskytter, hvor udfordrende skal den være, hvilke krav har vi til adgangsveje, afskærmning, P-forhold, toiletfaciliteter m.m.,” siger Lars Christian Adrados.

”Herefter begyndt vi at kigge på mulige lokaliteter i Thy for at indsnævre mulige lodsejere. Hurtigt blev det os klart, at Naturstyrelsen Thy som arealforvalter af store spændende klitplantager måtte blive vores primære sparringspartner for at indfri den arealmæssige del af drømmen,” siger han.

Naturstyrelsen Thy var positiv overfor vores henvendelse og bad os om at komme med begrundet arealforslag, hvorefter vi blev indkaldt til møde.

Vildtkonsulent Tommy Hansen, der tillige er buejæger, blev vores kontaktperson, og han forslog alternativt og endnu bedre areal i Tved Klitplantage. Det foreslåede areal ligger i Nationalpark Thy, hvilket vi ser som en stor fordel, når vi skal søge sponsorer, da Nationalpark Thy efterhånden er et stærkt brand.

 

Efter nogen finpudsning af klubbens ønsker og føling med hvad Naturstyrelsen Thy kunne understøtte, sendte Thy endelig en ”need to have” og ”nice to have” ansøgning i efteråret 2017.

 

”Need to have” omfattede en 24 måls bane på 21 ha med samlet banelængde på 3,2 km, medens ”nice to have” omfattede en 36 måls bane på 30 ha med samlet banelængde på 3,8 km.

 

Ansøgningen blev hurtigt imødekommet, og klubben står nu med det store arbejde at finde sponsorer til de mange dyr. Første sponsor, det lokale Spoku Bankocenter i Thisted, TalDansk.nu og Amphi Consult har netop meldt sig og givet klubben blod på tanden med det fortsatte arbejde.

 

Læs også Skole OL gav nye medlemmer og bedre økonomi i Thy på næste side...

”Med individuel talentudvikling og forventningsafstemning, er fokus for os flyttet fra resultater til den enkelte skyttes personlige udvikling og glæde ved sporten – uanset niveau eller ambitionsniveau, hvilket giver os gode muligheder for at tilrettelægge træningen så flest mulige medlemmer finder fortsat glæde ved bueskydning,” - Lars Christian Adrados

bottom of page