top of page

TIPS TIL AT SKYDE I VARMT VEJR

7

Den danske sommer har været voldsom varm. Og varmen kan gøre det sværere at skyde, men kun hvis du ikke er forberedt på det. Her er nogle af verdens bedste bueskytters tips til at skyde, når temperaturen tager højdespring.

Varmt vejr cover.jpg
document-symbol-with-text-lines.png

Andrea Vasques // World Archery 

camera.png

World Archery 

1. DRIK RIGELIGT

Mens en brandvarm sommer hører til sjældenhederne i Danmark, er det nærmest selvskrevet i Italien. David Pasqualucci er fra støvlelandet, og hans primære råd er at holde sig velhydreret.

 
“Det eneste, jeg gør, er at drikke masser af vand, have en kasket på, der beskytter mit ansigt fra solen, og ellers nyde det, ”siger han.

 
Russiske Albina Loginova siger, at hun tilføjer vitaminer eller elektrolytter i drikkedunken, da det både hjælper med at holde hende hydreret, men også holder energiniveauet oppe, mens solen skinner. 

2. BLIV I SKYGGEN

Hvis du ikke er på skydelinjen, så bliv i skyggen. Sådan lyder rådet fra hollandske Sjef van der Berg. 


Der er ingen grund til at udsætte dig selv for højere temperaturer end absolut nødvendigt, især når du forsøger at præstere på højeste niveau.


Også når du samler pile, er det muligt at holde sig i skyggen.


Bueskytter er nok det eneste folkefærd, der bruger paraplyer mere, når solen er fremme, end når det regner. Og hvis man ikke er til paraply, så er der altid de seje hatte, som de koreanske kvinder bruger… 

3. KØL KROPPEN NED

“Vi har nogle kølende veste, som vi burger i ekstrem varme,” siger Sjef van der Berg.


”Vestene indeholder et patchwork af krystaller og gel, der absorberer koldt vand. Man dypper vesten i en spand vand inden hver runde, og mens man har den på, fordamper vandet og køler skytten,” siger han.
 

Det hollandske hold bærer vesten udenpå deres uniformer. Schweizerne bruger kølende håndklæder i stedet.
 

”Vi kommer dem om nakken. Håndklæderne forbliver omkring 15 grader varme, så du føler dig kølet og frisk,” siger Elena Oleksejenko. 

4. VÆN DIG TIL DET

I Indien kan temperaturen godt ramme 47-48 grader! Varmerekorden i landet er hele 51 grader. Det fortæller indiske Deepika Kumari. 


“Vi er vant til det,” siger hun.

 
”Jeg tror, det er vigtigt at drikke masser af vand, have nogle energidrikke med dig og gøre det samme, som var du i gang med træningen derhjemme. Det føles ikke så anderledes endda.” 


Patrick Roux fra Sydafrika tilføjer, at solcreme er en nødvendighed. 

5. TAG DIG GODT AF DIT UDSTYR

De dele af dit udstyr, der højst sandsynligt er mest udsat for at blive påvirket af høje temperaturer, er leddene. Og det er mest kritisk på en recurvebue. 
 

”Nu til dags er buerne langt mere vejrbestandige end tidligere,” siger Bernardo Oliveira fra Brasilien. 
 

”Jeg mener ikke engang, at temperaturen er det største problem. Eksponering for solen er det, du skal bekymre dig om – på varme dage, naturligvis,” siger han. 
 

Leddene har adskillige forskellige lag, og varme kan påvirke hvert enkelt lag forskelligt samt den lim, der holder dem sammen. Hver en ændring i tingenes tilstand kan påvirke, hvordan din pil flyver.
 

”Når du rent faktisk ikke skyder, er det bedst at have din bue i skyggen,” siger Bernardo Oliveira.


Selvfølgelig kan andre dele af udstyret også blive påvirket. Så hvis dit sigte ændrer sig i varmen, lad være med at stresse – bevar det og lær at forstå det.

 6. DIN KROP

Menneskekroppen reagerer på varmt vand. Når du bliver varm, begynder du at svede – og det er noget, som kan påvirke din føling med dit udstyr. 


“Nogle gange vasker jeg mine hænder med vand, fordi mit release kan blive fedtet eller glat, og jeg er nødt til at have den samme føling i på fingrene,” siger danske Stephan Hansen.

7. INGEN UNDSKYLDNING…

“Glem varmen og fokusér ikke for meget på den – du risikerer at miste koncentrationen omkring måtten og følelsen med din bue,” konkluderer Seb Peineau.


Varme er efter alt, ligesom ethvert andet element i bueskydning, blot noget du er nødt til at acceptere og arbejde med, mens du sigter efter midten.

bottom of page