top of page

Gode råd når du køber

DIN FØRSTE RECURVEBUE

Som de fleste ting i livet får du, hvad du betaler for. Når det kommer til bueudstyr, er sandheden den samme. Men der er visse investeringer og genveje, som sparer tid og penge på den lange bane, når du køber dit begynderudstyr.

1 bue header.jpg
document-symbol-with-text-lines.png

Heather Flint // World Archery

camera.png

World Archery

Med et nærmest overvældende udvalg af produkter på markedet fra et hav af producenter verden over kan det være svært at finde ud af præcis, hvor man skal begynde, når man køber sin første recurvebue. 

TIPS TIL AT KOMME I GANG
Find ud af præcis, hvad du har brug for. For at skyde med en helt basal recurvebue, som den de bruger ved OL, skal man bruge en håndsektion, ben, streng, pilehylder, plunger, sigte, stabilisator og lidt andre accessoires.

 

Læg et budget for, hvor meget du ønsker at bruge på udstyret. (Og forbered dig med det samme på at sprænge budgetrammen, når du først tropper op i butikken, og dit blik falder på det store udvalg).
 

Det bedste tidspunkt at købe sin første bue på er kort tid efter, at man har gennemført et introforløb eller begynderkursus. På det tidspunkt har du perfektioneret din grundlæggende form, og en træner kan mere præcist bedømme, hvilke specifikationer du har brug for til dit udstyr. 
 

Forandring er en vedholdende bueskyttes fjende. Når du køber din egen bue, kan du opleve, at det tager et stykke tid at vænne sig til den. Du skal altså ikke forvente, at din score stiger lige med det samme. (Selvom det ofte ses, at folk hurtigt laver store forbedringer). 
 

Inden du vælger din bue, skal du tænke på din træklængde, og hvordan den påvirker dit udstyr. Den samlede længde på din recurvebue skal være omtrent din træklængde plus 1 meter. Standard-setuppet spænder sædvanligvis fra 167-183 cm, selvom der er større variationer hos ungdomsskytter. 

1 bue 1.jpg

HÅNDSEKTION
Det er denne del af din bue, du kommer til at investere mest i. Håndsektionen er fundamentet, hvorfra resten af buen opbygges, og den vil holde i mange år frem.

 

Dit budget vil diktere, hvilken type håndsektion du leder efter – men hvis du har mulighed for at troppe op i en fysisk butik, gælder det om at gribe og holde om flest mulige håndsektioner, føle vægten og fornemme balancen i din hånd.  
 

Håndsektionen kan fremstilles af forskellige materialer, fx træ, metal eller kulfiber. Hvert materiale har sine særegne fordele og ulemper. 
 

Træ og kulfiber er begge meget lette materialer og har brug for ekstra stabilisering for at balancere, mens aluminiums-håndsektioner er ekstremt robuste. Træbuer har et begrænset udvalg og vælges normalt af dem, som foretrækker at skyde traditionelt, mens metal- og kulfiber-håndsektioner udnytter mere moderne teknologier. 
 

De typiske egenskaber ved en god håndsektion er god balance, en god håndplacering, jævnheden (en skæv håndsektion er ikke en god håndsektion) samt geometri – da håndsektionens udformning og vægt vil påvirke, hvordan benene bøjer, hvordan buen reagerer, når man skyder med den, og hvor godt den sigter. 

1 bue 2.jpg

BEN
For begyndere er vækst og udvikling af dig selv som skytte en vigtig pointe at have med i overvejelserne i valg af ben.


Det mest udbredte på markedet er International Limb Fitting, ILF-systemet (passer på den grønne riser til højre på billedet nedenfor), som virker cross-brand, med nogle undtagelser, der inkluderer screw-in og nyere Hoyt Formula Fitting.


Du kommer højst sandsynligt til at vokse fra dit første sæt ben inden for nogle få måneder. En tommelfingerregel og anbefaling er derfor at købe ben i den billige ende af markedet. Det betyder, at når du først er vokset fra dine ben, kan du købe et nyt par uden at tømme bankkontoen, og du står heller ikke pludselig med et par toppen af poppen-ben, som du er nødt til at sælge. 

1 bue 3.jpg

I forbindelse med dit første sæt ben vælg en trækvægt (vægten af dine ben, når du trækker tilbage), som svarer til eller er en smule tungere end din sidste skydning. De fleste voksne bruger en trækvægt mellem 8-15 kg. 


Hvert mærke og serie af ben tilbyder en forskellig følelse, når du skyder. Nogle er bidske, nogle er bløde, nogle er lavet af kulfiber eller glasfiber, andre har et syntetisk skumlag og mange har, stadig, en kerne af træ, ofte bambus. Med andre ord; valg af ben er en meget personlig ting.  


Hvis butikken tilbyder at leje et sæt begynderben, så er det en fremragende mulighed.

STRENG
Strenge kommer i forskellige længder, materialer og tykkelse for at passe til din bue. Sørg for at strengen er i den rigtige længde. Tykkere strenge (dem med flere kordeller) som er nødvendige med en højere trækvægt, har en tendens til at være en lille smule langsommere, men passer måske bedre til nocken på pilen.

 

Det er bedre at bruge et bundet nockpunkt frem for et messingnockpunkt, der klemmes på – dette vil forlænge levetiden for både streng og fingerlap.
 

Der er mange forskellige farver at vælge imellem. Topskytterne vælger ofte den simple hvide. I varmt vejr reflekterer farverne og vil ikke påvirke strengen synderligt. (Hvis strengen er strakt ordentligt, da den blev produceret, vil du alligevel ikke se den store forskel). 

1 bue 4.jpg

SIGTE
Dit sigte bør være den næstdyreste del af dit udstyr. Kvalitet er helt bestemt noget, du betaler for i denne sammenhæng, da et billigere sigte kan rasle fra hinanden efter mange skud eller kan blive skrøbeligt og svært at justere.

 

Mere sofistikerede sigter har micro-justerbare dele, er bygget i en bedre kvalitet og med klart bedre materialer. Vælg et sigte, der er robust og pålideligt, da du kommer til at have det i en rum tid. 

PLUNGER OG PILEHYLDE
Pilehylder fås i plastik, fast fixed eller i magnetiske udgaver. En metal-pilehylde er mere robust og har ikke brug for at blive skiftet. En metal-pilehylde er svær at vænne sig til for begyndere, men er et alternativ til en plastik-pilehylde.


Nogle af de bedste pointscorer i verden er skudt med fast plastik-pilehylde.
 

Plungeren er essentielt en fjeder, der skubber pilen væk fra håndsektionen, når den flyver fra buen. Plungeren tillader dig at foretage præcise justeringer og indstilling af dine pile og er parret med resten for at optimere din skydning. 

1 bue 5.jpg

STABILISATOR
Lange og korte stænger balancerer buen og reducerer vibrationer. Til at begynde med skal du ikke investere alt mange penge i en stabilisator, da de fleste er gode og i begyndelsen gør, hvad de skal. Det bedste stabilisator-system medfører en velafbalanceret bue med den rettet vægt, som er komfortabel at skyde med. 

Det er en god idé kun at begynde med en lang stabilisator, så kan du tilføje sidestabilisator og v-bar på et senere tidspunkt. Andre muligheder er top- og bund-stabilisatorer, ekstra vægt og dæmpere – disse tilføjes som regel, når du låner andres udstyr for at afprøve det. 

1 bue 6.jpg

PILE
For begyndere vil en aluminium- eller aluminium/kulfiber-pil være velegnet. Spinen af dine pile dikteres af den trækvægt, du har ved fuld træklængde og skal tjekkes i forhold til producentens afstemmelse/indstillings-diagram.

 

Spinen skifter, når du får nye ben, så billigere pile vil spare dig penge nu og her, da du på et tidspunkt er nødt til at skifte og købe et nyt sæt. Sæt faner på efter eget valg, gerne i lyse farver, hvis du skyder udendørs. Plastik-faner er lette at reparere og udskifte for begyndere, men du vil formentlig få lyst til at skifte til spin wings på et tidspunkt.
 

Husk at købe reserve-nocker og faner til at reparere ødelagte pile med.

FINGERLAP
En foretrukket fingerlap med en ankerplade og fingerspreder, eller i det mindste mulighed for at tilføje disse features, er at foretrække. Som din skydning skrider frem, bliver du nødt til at eksperimentere med disse features for at se, hvordan de arbejder sammen med din teknik.


Begge dele føles ekstremt mærkeligt til at begynde med

1 bue 7.jpg

ANDET UDSTYR
Armbeskytter
Brystskjold
Kogger
Taske eller tackle box
Bue stativ
Pileudtrækker (til når pilene sidder godt fast i skiven)
Streng-voks 
Fingerslynge (eller snørebånd)
Vælg disse dele af udstyret efter præference og budget. Og er du i tvivl, så spørg en af de mere rutinerede skytter fra din lokale klub til råds. 

 

Kilde: World Archery

Læs mere om andre buetyper på Bueskydning Danmarks hjemmeside her

archery.png
bottom of page