top of page

JAGTEN PÅ 1 AF DE 128 PLADSER TIL 

OL I TOKYO 2020

Hvordan kvalificerer man sig egentlig som bueskytte til OL i Tokyo 2020? Et er sikkert – nåleøjet er ikke stort. Her kommer en begynderguide til jagten på en af billetterne til Japan, hvor der er debut til mix-disciplinen på det olympiske program.

OL kval (3).jpg
document-symbol-with-text-lines.png

Chris Wells // World Archery

camera.png

World Archery

Der er et begrænset antal pladser til atleter på tværs af alle sportsgrene ved De Olympiske Lege. Siden 1996 har bueskydning haft 128 pladser, 64 til damerne og 64 til herrerne. Et kvalifikationssystem, der inkluderer adskillige international events, bestemmer, hvem der sætter sig på de eftertragtede pladser. 


Processen begynder officielt ved VM 2019 og afsluttes med den sidste kvalifikationsturnering, blot få uger inden OL begynder. 
 

Men i forhold til OL i Tokyo 2020 tyvstartede kvalifikationen for alverdens håbefulde bueskytter en smule tidligere nemlig ved Asian Games tilbage i august og september 2018. 
Her kommer en forklaring på, hvordan bueskytter kvalificerer sig til OL i Tokyo 2020.

64 PLADSER PR. KØN
28 pladser til VM (otte hold og fire individuelle),
8 pladser til de kontinentale mesterskaber (fem mix hold, topplaceringer i Asien, Europa og Amerika),
13 pladser til de kontinentale kvalifikationsturneringer,
10 pladser til den sidste kvalifikationsturnering,
3 pladser til værtslandet og
2 universelle invitationer.

HVEM VINDER PLADSEN?
Selvom man vinder en plads, kommer man ikke nødvendigvis til OL. Det afgøres af hver enkelt nationale olympiske komité, fx DIF herhjemme, som tildeles en række kvotepladser. Det er i sidste ende DIF, som skal acceptere og nominere den atlet, som skal udfylde kvotepladsen.

OL kval (2).jpg

PROGRAM
Kvalifikationssystemet til OL følger et strengt princip om, at nationer enten kan kvalificere et hold af tre atleter eller én individuel atlet. Det er på ingen måde muligt for en nation at sende to bueskytter af samme køn til OL.


Det er altså et fuldt hold med tre atleter eller én individuel atlet – ellers ingen. 

August 2018: Asian Games
Første mulighed at booke en billet til Tokyo 2020. Det bedste mix-hold og top tre blandt de individuelle skytter vinder pladser til deres land, dog bliver pladserne ikke officielt tildelt før efter VM.


Juni 2019: VM 
Næste mulighed - og her der er flest pladser på højkant. Ved VM vinder de otte bedste hold en plads til OL. Derudover vinder de fire bedste individuelle skytter fra nationer, som ikke allerede er kvalificeret som hold, pladser til deres land.

 

Pladser vundet til Asian Games bliver tildelt pr. efterkrav. Eventuelle ekstra pladser kommer tilbage i puljen. (Dette gælder kun skytter, som slutter i top fire. Eventuelle ekstra pladser returneres til lande-puljen).
 

Sommer 2019: Kontinentale mesterskaber 
Ved de afrikanske, panamerikanske, europæiske og oceaniske mesterskaber vinder det bedste mix-hold samt de tre bedste individuelle skytter, som ikke allerede er kvalificeret på anden vis, en plads til deres land. (Dette gælder kun skytter, som slutter i top fire. Eventuelle ekstra pladser returneres til lande-puljen).

 

Hvis et land allerede har vundet én af de to kønskvotepladser ved VM, fx en dameskytte, og kvalificerer et mix-hold ved de kontinentale mesterskaber, vinder landet i den ombæring ’kun’ pladsen til herreskytten (da de jo allerede har kvalificeret en dameskytte). Pladsen til den ’ekstra’ dameskytte returneres til lande-puljen.

OL kval (4).jpg

Sommer 2019-forår 2020: Kontinentale kvalifikationsturneringer
De kontinentale kvalifikationsturneringer afholdes kun for lande, der ikke allerede har vundet kvotepladser. De bedst rangerede individuelle atleter vinder pladser til deres land. Der er et forskelligt antal pladser på højkant for hvert kontinent:


Europa: 4
Asien: 3
Amerika: 3
Afrika: 2
Oceanien: 1

Sommer 2020: Sidste kvalifikationsturnering
Sidste chance for at komme med til OL. Det er udelukkende nationale hold, som ikke allerede har kvotepladser (hold eller individuelt), der kan deltage i de sidste kvalifikationsturneringer.

 

For de nationer, som ikke har kvalificeret et hold, vinder top tre i den sidste hold-kvalifikationsturnering pladser til OL. (Den stiger til fire, hvis Japan som værter kvalificerer sig enten ved VM eller i denne sidste turnering). Samtlige individuelle kvotepladser, som et hold i forvejen er i besiddelse af, returneres. 
 

For de nationer, som hverken har et hold eller individuelle atleter kvalificeret, er det de bedst placerede atleter i den sidste individuelle kvalifikationsturnering, som vinder OL-pladser. Som udgangspunkt er der én individuel kvoteplads ledig, men hertil kommer alle de kvotepladser, som returneres gennem kvalifikationsprocessen. 
 

Den sidste kvalifikationsturnering til OL i Tokyo bliver en af World Cup-afdelingerne i 2020.
 

Juli 2020: Universelle pladser
Man skulle tro, at det hermed var slut med ledige OL-pladser. Men nej. Der tildeles to pladser til lande fra en liste, som er defineret af Den International Olympiske Komité, IOC, for at støtte udvikling og lighed i sport. Dette sker ved hvert OL og har tidligere hjulpet bueskytter fra Bhutan, Bangladesh og Malawi – og det hjælper med at fremme de konkurrencemæssige ambitioner i de nye sportsnationer. 

OL kval (1).jpg

MINDSTE STANDARD
For at udfylde en kvoteplads skal en atlet også have opnået et minimum præstationsniveau. Da OL-disciplinen er recurve med sigte, skal hver atlet have skudt 72 pile på 70 meter i kvalifikationsperioden. 

 

Til OL i Tokyo 2020 er minimumscoren for herrer 640 point ud af 720 mulige, mens det for damer er 605 point. 

 

NAVN PÅ OL-DELTAGERNE
Sidste step, inden en bueskytte kan booke flybilletten til Japan, ligger hos den nationale olympiske komité. Denne skal følge den officielle proces op til OL, hvor først kvotepladserne bekræftes og derefter atleterne. Hver nation må vælge sine olympiske deltagere, som de ønsker, og der er stor forskel fra land til land, hvordan den proces foregår.
Bueskydningskonkurrencen ved OL i Tokyo 2020 begynder den 24. juli. 

 

Kilde: World Archery

archery.png
bottom of page