top of page

BUERNES DAG

I KRIGSZONEN

Hvordan holder man åbent hus i klubben, når man befinder sig i et fremmed land og midt i en krigszone? Kommandørkaptajn Jan Stripp fortæller her, hvordan de gjorde i den danske lejr RS HQ i Afghanistans hovedstad Kabul.

Kabul (8).jpg
document-symbol-with-text-lines.png

Jakob Wärme Lykke

camera.png

Jan Stripp

Danmarks nok mindste og sydligste bueklub, RS Kabul Archery Club, slog ligesom 16 andre klubber dørene op og afholdt åbent hus i anledning af Buernes Dag 2018. 


Faktisk er døren i RS Kabul Archery Club åben hele året, da de fleste soldater kun er i Kabul i 6-12 måneder ad gangen. Med en åben dør har nye ansigter altid mulighed for at kigge ind og prøve kræfter med bueskydning, og til Buernes Dag blev der gjort noget ekstra ud af det, fortæller Jan Stripp, der er kommandørkaptajn og dansk seniorrådgiver i lejren.


Han hængte Buernes Dag-plakaten op i fælleshuset og på kontorgangen, hvor mange danskere dagligt kommer forbi, lagde postkort frem og annoncerede arrangementet på lejrens Facebook-side.
 

”Jeg fortæller næsten altid mine kolleger, at de kan komme forbi, når vi træner, hvis man kunne tænke sig at prøve. Men ikke desto mindre gav plakaten og de andre tiltag en stor respons, og alle ni nye danskere dukkede op,” siger Jan Stripp.


”Da vi for nyligt havde holdt en åben bueskydning for hele lejren, valgte vi at begrænse denne skydning til de nye danskere, som er mødt hernede inden for den sidste måned,” siger Jan Stripp.

Kabul (12).jpg

SMAGSPRØVE TIL LANGVARIGT FORHOLD
RS Kabul Archery Club er startet af nogle få danskere med bueskytte-baggrund for at skabe et alternativ til de relativt få fritidsaktiviteter, der findes i lejren i Kabul.

 

Gennem velfærdsmidler har den danske gruppe efterhånden fået indkøbt fire compoundbuer, skiver og alt det løse. Hertil har basens fælles velfærds- og fritidsforening købt yderligere to buer og en skive.
 

”Vi er så heldige at kunne skyde på en lille volleyballbane med kunstgræs, hegn og fast bagvæg. Her kan vi skyde op til 20 meter,” siger Jan Stripp.
 

”Yderligere kan vi på fredage skyde lidt længere afstande på den fælles fodboldbane/helikopterlandingsplads. Her skyder vi ud til 70 m,” siger han.
 

Kabul (11).jpg
Kabul (20).jpg

Til Buernes Dag 2018 lavede de først grundlæggende undervisning i bueskydning. Herefter prøvede de nogle momenter fra buejagtstræning, hvor alternative skydestillinger er en nødvendig udfordring. Det samme er skydning mod dyreskive på forskellige afstande.
 

”Arrangementet gik rigtig godt, og nu håber vi på flere nye "medlemmer", som kan føre aktiviteten videre, når vi andre roterer hjem inden længe,” siger Jan Stripp.
 

”Hernede i Kabul var det jo en særlig ting, at Buernes Dag er et fælles dansk arrangement. Det gav en god stemning og fik alle de nye danskere til at komme frem,” siger han.
 

”Ud over Buernes Dag har vi holdt andre arrangementer for f.eks. en enkelt afdeling, der så virker både som introduktion til bueskydning og som teambuilding,” siger Jan Stripp.
 

Ambitionen er nemlig større end blot en smagsprøve på sporten. 
 

”Men min ambition har været at levere et alternativt fritidstilbud og i bedste fald få nogle af vores soldater til at tage kontakt til deres lokale bueklub, når de vender hjem,” siger Jan Stripp. 
 

”Jeg tror, det er lykkedes i 4-5 tilfælde blandt danskere og lige så mange fra USA, Bosnien og Kroatien. Jeg har også været meget aktiv fortaler for, at folk ikke skal købe en bue, før de havde prøvet at skyde i nogle uger. Det er lykkedes, og jeg har personligt hjulpet nye bueskytter med at købe 14 compoundbuer plus tilbehør de sidste 10 måneder,” slutter han.

Kabul (15).jpg
Kabul (19).jpg
archery.png
bottom of page