ÉN PIL TIL AT AFGØRE DET HELE
Shoot off. Én enkelt pil til at afgøre, om du vinder eller taber. Én enkelt pil til at sende dig videre eller sende dig ud. Shoot off er for bueskydning, hvad straffesparket er i fodbold: Nådesløst. Her fortæller Maja Jager, Stephan Hansen og Niels Dall om den ene pil.
Jakob Wärme Lykke
World Archery
To finaler – ét scenarie
Én pil til at afgøre mesterskabet – to vidt forskellige udkom.
Shoot off.
Maja Jager har stået der. Flere gange. I to finaler har den danske recurveskytte trukket spændingen længst muligt og haft én pil til at afgøre, om hun skulle rejse hjem med en guld- eller sølvmedalje om halsen.
De fleste sportsinteresserede husker den dag i oktober 2013, hvor Maja Jager med to millimeters margin sikrede sig VM-guldet i shoot off mod mod kineseren Jing Xu.
Situationen var den samme tidligere i år, hvor danskeren havde kæmpet sig tilbage i EM-finalen mod tyrkiske Yasemin Anagoz. Efter at have været bagud fik Maja Jager udlignet i sidste sæt og tvang dermed skytterne ud i shoot off.
Her var millimeterne ikke med danskeren. Yasemin Anagoz skød en 10’er, mens Maja Jager efterfølgende satte en 9’er og måtte tage til takke med en EM-sølvmedalje.
Men hvilke tanker løber igennem hovedet på en, når man står med den ene, altafgørende pil i hånden?
DU HAR IKKE 71 MULIGHEDER FOR AT JUSTERE
Først og fremmest er det vigtigt at forstå, hvad det er for en situation, man står i, i en shoot off. Er man havnet dér, er det et billede på, at matchen har været utrolig tæt. Så det vil altid være som at slå plat eller krone, hvem der vinder.
Derfor er der en række forholdsregler, man kan tage for at få oddsene med sig.
Landstræner Niels Dall forklarer, at man skal være meget beslutsom i en shoot off. I modsætning til en kvalifikation, er der ikke plads til at justere på sigtet eller finde ud af, hvor meget vinden påvirker pilen.
”Hvis man bare skyder skuddet, så nytter det ikke noget, for du har ikke nogen evalueringsfase. Du kan evaluere 71 gange i løbet af en kvalifikation og finde ud af, om du skal justere ind i løbet af dine 72 pile. I shoot off har du ikke mulighed for at evaluere. Så beslutningsfasen inden er rigtig vigtig,” siger han.
”I en shoot off er det meget vigtigt, at man i de par minutter, fra man har skudt det sidste sæt, til man skal skyde en shoot off, er super skarp i, hvordan skuddet skal skydes. Man skal have styr på vind, regn, alle elementer, og så tager man en beslutning,” siger Niels Dall.
”I en shoot off skal du være skarp på, hvordan du skyder dit skud både teknisk og taktisk. Du skal have taget en beslutning om, hvad gør vinden, hvad gør regnen, hvad gør de ydre omstændigheder,” siger Niels Dall.
For udover vind og vejr, peger Niels Dall på et andet element, som spiller ind i en shoot off.
FØRSTE PIL VINDER
”Tiden,” siger Niels Dall.
Der er nemlig forskel på, hvordan en shoot off fungerer i de generelle eliminationer og inde på finalebanen. I de generelle shoot off får begge skytter 40 sekunder til at skyde på samme tid. Er man nået ind på finalebanen, får først den ene skytte 20 sekunder og så den anden skytte 20 sekunder.
”Hvis begge skytter får 40 sekunder på samme tid, viser statistikkerne, at den, der skyder hurtigst, vinder,” siger Niels Dall.
”Den faktor bliver man nødt til at have med in mente. Ikke at man skal speede sit skud op, men man skal i hvert fald ikke speede det ned,” understreger han.
”Derfor er det vigtigt, at man tager de forskellige taktiske overvejelser, når man står og venter på at dommeren fløjter, og man kan gå ud på linjen. Dem, der står derude og overvejer, de taber i de fleste tilfælde,” siger landstræneren.
Der kan være flere årsager hertil. Selvfølgelig kan den hurtigste pil bare være den bedste. Men man kan også høre, hvis modstanderen sætter første pil. Der kan være en træner eller tilskuere, som kommenterer på skuddet. Og det kan også være med til at være afgørende.
”Vi arbejder specifikt med den her beslutningstagning. Typisk vil man sige, sørg for at få afviklet skuddet hurtigt,” siger Niels Dall.
Maja Jager er en hurtig skytte. I årets første World Cup i Shanghai blev den danske recurveskytte nummer 4. På vejen til semifinalen var hun igennem tre shoot offs i de indledende finaler. Dér skød danskeren hurtigere end sin modstander alle tre gange og vandt alle tre shoot offs.
Til EM var Maja Jager dårligere rangeret end sin tyrkiske finalemodstander og skulle derfor til sidst i shoot off i guldfinalen. Den tabte danskeren som bekendt.
SAMME RUTINER OG ÉT GODT SKUD
Men hvordan er det så at stå i en shoot off? Det kan de danske verdensklasseskytter Maja Jager og Stephan Hansen fortælle om.
”Det hele bliver sat på spidsen. Når man står i en finale, tæller hver pil relativt meget, men man har ofte et sæt mere at gøre godt med. Så det er ikke altid, at det er pågældende sæt, der afgør matchen. Men når man står i en shoot off, så er det helt afgørende. Det kan man ikke komme udenom,” siger Maja Jager.
”Det er selvfølgelig en rigtig presset pil at skyde. Det er tit dér, man kan mærke, at pulsen lige kommer 10 slag højere op. Det bliver lidt mere spændende,” siger hun.
”Man prøver at køre sine rutiner og køre sine skud og sine fokuspunkter, som man ved virker. På den måde ændrer man ikke noget, fordi det er en shoot off. Man prøver at gøre det, man altid gør. Måske er man bare lidt ekstra skærpet, som både kan være en god ting og en dårlig ting,” siger Maja Jager.
Også Stephan Hansen har været i et hav af shoot off i karrierens løb. Han har oplevet, hvor nådesløst den ene altafgørende pil kan være:
”To år i træk har jeg tabt indendørs World Cup-finalerne i shoot off. Første år skød jeg 16 10’ere og tabte alligevel”
- Stephan Hansen
”To år i træk har jeg tabt indendørs World Cup-finalerne i shoot off. Første år skød jeg 16 10’ere og tabte alligevel,” siger han.
”Min bedste oplevelse med shoot off er nok World Cuppen i Salt Lake City i år, hvor vi begge skød 4 X’ere, men jeg endte med at være tættest og vinde,” siger Stephan Hansen.
Den danske compoundskytte synes ikke, man rigtig kan forberede sig på en shoot off:
”For mig er det ikke meget anderledes end ethvert andet skud. Man skal ud og lave et godt skud. Det handler om at ramme midten. Og meget gerne et X, for gør begge det, så skal man skyde igen. Så man håber bare på, at det er præcist nok,” siger Stephan Hansen.
”Det handler om at lave et godt skud og ramme X’et. Og så skal man ikke tænke for meget anderledes, så man bliver nervøs. Det handler om at skyde skuddet på samme måde, som man plejer,” siger han og slutter af med det bedste råd eller taktik af dem alle:
”Jeg håber altid, at jeg vinder matchen, inden den kommer i shoot off.”