top of page

Man siger, at du lærer mere af dine fejl end din succes. Det er heldigt, for fejl sker. Og de bedste bueskytter i verden lærer at overvinde dem for sidenhen at vokse af deres fejl. Så hvem er bedre at lære fra, uanset om du er nybegynder eller mere garvet i gamet. Her fremhæver topskytter nogle af de mest almindelige fejl, når man skyder med compoundbue – og hvordan du retter dem.

og hvordan du retter dem…

TYPISKE COMPOUNDFEJL

9

Originalartikel: Chris Wells // World Archery

Dansk oversættelse: Jakob Wärme Lykke

World Archery

1. UNDLADE AT GIVE OP

“Nogle mennesker giver aldrig op, fordi de tror, at de kan klare skuddet,” siger Martin Damsbo.


Braden Gellenthien tilføjer: “Mennesker arbejder for hårdt på at lave et godt skud. Gode skud kommer let, men ofte kæmper vi for længe og er for stædige til at starte forfra.”


Hvis det ikke går godt, så er det bedste, du kan gøre, at stoppe, nulstille og begynde forfra.

2. FOKUSERE PÅ AT SIGTE

“Vi er meget stabile, når vi skyder med denne buetype. Men hvis du udelukkende fokuserer på at sigte og ikke tænker over din holdning ved at arbejde med ryggen og hvile, som sad du i din sofa, så kan det blive hårdt,” siger den franske verdensmester Sebastien Peineau.


Selvom han siger, at stabilitet er vigtigt, kan det være en negativ ting, hvis der fokuseres på det. Sebastien Peineau trykker ind i grebet og trækker konstant med sin ryg – og han bruger et rygtræks-release for at sikre, at han ikke hviler ved fuldt træk for længe.

3. UNDLADE AT AFSLUTTE

Både Mariya Shkolna og Tanja Jensen fortæller, at den største fejl, de har lavet, er ikke at afslutte skuddet. Nogle gange fungerer alt perfekt, men så falder den forreste hånd pludselig, og pilen rammer skævt.


”Nogle gange glemmer jeg, at min venstre hånd skal blive ved med at pege mod midten indtil slut,” siger Mariya Shkolna.
 

Lærdom: Skuddet slutter ikke, når dit release udløses.

4. TEST DIT RELEASE

Den dobbelte verdensmester Sergio Pagni, der også arbejder i en bueskydningsbutik, har en god historie om at afprøve forskellige typer release: et rygtræks-release frem for et tryk-release.


Bueskytten gjorde det sent om aftenen og alene (dårlig idé), men satte triggeren for løst og endte med at ramme sig selv i ansigtet, da det gik af, mens han trak tilbage. Han slog sig selv ud og vågnede to timer senere med en blodtud, mens han lå fladt ned og kiggede op i loftet. Vær forsigtig!

5. FOKUS PÅ DET NEGATIVE

“Når du har skudt compound i nogle år, begynder du at stoppe med at kigge på 10’erne og fokuserer på 9’erne. Det er en meget stor fejl. Når du har fem 10’ere og én 9’er, glemmer du at tænke på 10’erne. Men du er nødt til at tænke på de gode skud, så du kan skyde endnu bedre,” siger Sara Lopez fra Colombia.
 

Hun uddyber, at trænere nogle gange også begår samme fejl.

6. ROD

Kun når du skyder gode, konsekvente skud, men grupperingen af pile alligevel fremstår værre end den skulle, bør du investere i dyrere udstyr, fortæller Seppie Cilliers fra Sydafrika.
 

”Folk køber udstyr og tror, at det vil skaffe dem en god score frem for at træne. Træning er den bedste måde at få en god score, og når du træner, så gør dit udstyr på et tidspunkt en forskel. Det er dér, du skal investere,” siger han.

7. DÅRLIGE TANKER

“Når du aktiverer releaset og har dårlige tanker i hovedet, kan du ikke skyde,” siger russiske Natalia Avdeeva. 


”Når alverdens tanker rumsterer rundt derinde, kan du ikke mærke skuddet,” tilføjer hun.


“Jeg tænker på min familie. Det er den bedste måde for mig at koncentrere mig på.”

8. TRÆKLÆNGDE

Amerikanske Reo Wilde mener, at den rette træklængde er det mest undervurderede aspekt i forhold til udstyr for nye bueskytter. 


Bliver den for lang, er buen ikke så præcis, og bliver den for kort, bliver håndsektionen ustabil. Den eneste måde at fikse det på? Henvend dig til en træner eller butik, der ved, hvad de laver.

9. PUNCHING

“Hvis du begynder at puche, og du bliver nervøs, havner du i kaos og misser skuddet,” siger Stephan Hansen. 


Kort fortalt, så er punching den handling at klikke på udløseren eller forcere skuddet til at gå af på et bestemt tidspunkt i stedet for at trykke eller trække for på en naturlig måde at eksekvere skuddet. 
 

”Jeg har prøvet det. Jeg har været der. Forhåbentlig sker det ikke igen. Det var en dårlig vane, jeg var ung og vidste ikke, hvordan man skød perfekt,” siger Stephan Hansen.
 

Han fortæller, at det tog ham et helt til halvandet år at overvinde sin punching. Forrige år vandt Stephan Hansen den første World Cup-afdeling med en trigger. 
 

“Hvis jeg får lyst til at puche, fortæller min krop mig, at jeg skal lade være,” siger han. 


”Jeg har ikke lyst til at se mig selv skyde, da jeg punchede skuddene. Det var forfærdeligt. Jeg har ikke noget imod at justere min buearm for at rette noget, men at punche skuddene og se reaktionen, det ser bare ikke godt ud.”

bottom of page