top of page

9

Det tager lang tid og masser af sparring fra træneren at udvikle en god teknik. Og så er der den ingrediens, som ingen kan ignorere: Træning. Det er vigtigt at rette de små fejl eller nuancer, som måske gør dig mindre præcis. Og hvem er bedre til at fremhæve – og rette – dem, end de skytter og trænere, som selv har været der. Læs hvad nogle af verdens mest præcise atleter har at sige om at fikse de mest almindelige fejl, når du skyder med recurvebue.

TYPISKE RECURVEFEJL

og hvordan du retter dem…

Originalartikel: Chris Wells // World Archery

Dansk oversættelse: Jakob Wärme Lykke

World Archery

1. TABE SIGTE

“Selvom en skytte sigter på et bestemt punkt, når buen er helt spændt, taber de ofte sigtepunktet, når de slipper,” siger Ki Bo Bae.

 

Hun fremhæver formen på sit sigte – en cirkel med en pind i midten – og tilføjer:  

 

“Mange skytter tænker på cirklens linje, men de skal kun fokusere på midten af sigtepinden, og hvor den er på målet.”

2. SIGTE FOR HÅRDT 

Den amerikanske træner Kisik Lee advarer om, at det kan være farligt at sigte for hårdt:

 

“At tænke for meget og sigte for meget. Det er to sider af samme sag. Hvis du tænker for meget, kommer du til at sigte for hårdt og holde fast for længe.”
 

Det rettes kun ved træning, ifølge amerikaneren. Og som den italienske træner Wietse van Alten tilføjer, handler det om at tage træningen med til konkurrence:

 

”Gør ikke noget ekstra på skydelinjen. Du er nødt til at gøre tingene på præcis samme måde.”

3. HOLDE FOR LÆNGE 

Skyderutiner og konsekvent timing er, ifølge mange skytter og trænere, nøglen til succes. Mange af topskytterne understreger, at det vigtigste er at opretholde sin sædvanlige timing.

 
“En af de største udfordringer er at tage den timing, du har til træning, med ud til konkurrencer,” siger Bernardo Oliveira. 

 

“Du ser mange mennesker, der holder deres skud længere. Mennesker er betænkelige, og det er svært at holde den indre selvtillid oppe. Til konkurrencer bliver du testet, og hvis du ikke er virkelig, virkelig selvsikker, er det svært at holde den samme timing.”

4. KÆMPE MED VINDEN

“Jeg tror, det er den værste fejl, fordi det er noget, du ikke kan kontrollere. Du kæmper altid med vinden, men du skal ikke kæmpe – du skal blot forstå den og skyde,” siger colombianske Ana Maria Rendon.


Hun fortæller, at i Colombia, hvor der ikke er for meget vind, træner holdet i at sigte skævt for at lære at værdsætte pile, der bevæger sig forbi måtten.

 

“Det giver dig en tro på, at hvis du sigter i det røde, rammer pilen i det gule.”
 

Træner for USA, Mel Nichols, tilføjer, at det er vigtigt at uanset, jhvor du sigter, skal du stole på dit sigtepunkt – og uanset, hvor meget vind der er, leverer du det bedst mulige skud.

 

”Det er, når du skal sigte skævt, at folk begynder ikke at stole på sig selv.”

5. FOKUS PÅ UDSTYRET 

Det er let at blive væk i det nyeste og mest skinnende udstyr – men det er en god, gammel fejl.


”Først skal du fokusere på din form og sørge for, at den er den samme om og om igen, inden du bekymrer dig om udstyrets nuancer,” siger pileingeniør George Tekmitchov.

 

“De bedste bueskytter i verden burger 95% af deres tid på deres fysik og mentalitet og måske de resterende 5% på udstyret,” siger han. 

6. TAB AF RYGSPÆNDING

En af de sværeste ting at rette er, hvis sliphånden bevæger sig frem, når fingrene slipper strengen. 


“Frem for blot at holde strengen med fingrene, skal styrken være i skulderbladene. Det hele handler om skulderbevægelsen,” siger Kim Woojin.


Naomi Folkard tilføjer:

”Folk skifter muskelgruppe, når de trækker fuldt ud. Det er vigtigt, at bevægelsen er den samme, at forstå processen ved expansion og levere et veludført skud.”

7. INTET TRYK MOD SKIVEN

“Alle trænere har altid sagt, at jeg skal trække, ingen har sagt, at jeg skulle trykke – eller hvordan,” siger tyske Lisa Unruh.


”Jeg tror, det er den mest almindelige fejl,” siger hun og refererer til at trække med ryggen, trækhånden og skulderen – og trykke med buearmen.
 

“Det er en følelse. Jeg trykker mere, når jeg skyder indendørs. Det plejede at ske, når jeg gik i gang med udendørssæsonen. Jeg trykkede mere i begyndelsen, men efter nogle få uger forsvandt den følelse.”
 

“I 2016 gik det op for mig, hvor vigtigt det var mig, at jeg også udendørs fokuserede på trykket.”
 

Samme år vandt hun OL-sølv. Tilfælde?

8. TRÆK IGENNEM KLIKKET

Pletskræk er en forfærdelig ting at komme ud for som recurveskytte.  


Ikke at være i stand til at eksekvere, når du er i centrum, ikke have selvtilliden til at trykke igennem og levere en pil, som du vil det, er ofte et symptom på, at man ikke har lært at bruge klikket korrekt.
 

“Klikket er ikke slutningen på et skud, men begyndelsen,” siger hollandske Sjef van den Berg.

 

“Måden at fikse det på er ved at fokusere på at bevæge din albue og bue væk fra hinanden og ikke slappe af, før skuddet faktisk er overstået,” siger han.
 

Og hvornår er skuddet overstået? Når pilen sidder i måtten, siger Sjef van den Berg.

9. JAGTE PERFEKTION 

“Den teknik, du benytter, er din teknik og din teknik alene. Den er særlig for hvert enkelt person. Min teknik er meget særlig for mig,” siger Jean-Charles Valladont fra Frankrig.


Ifølge ham er der tre ingredienser i et godt skud: 
 

“Mens alles teknik er forskellig, så er de centrale aspekter [hos verdens bedste, red.] den samme. Vi skyder i én bevægelse, holder en rolig kropspositur og en stærk forarm mod målet,” siger Jean-Charles Valladont.


Han tilføjer, at mens mange mennesker laver ekstra bevægelse efter skuddet, så er det egentlig kun for showets skyld:

 

”Pilen er allerede skudt afsted. Det er i det millisekund, du åbner fingrene, det er allermest kritisk.”

bottom of page