ET KAPLØB OM AT KOMME TIL EM
- min rejse med 3D-bruttolandsholdet 2018
Igennem de sidste par år har jeg flere gange deltaget i 3D-stævner i Herre Senior Instinktiv-klassen og med begejstring fulgt vores topskytter, når de tog til udlandet for at holde Dannebrog højt. Da Bueskydning Danmark i foråret opfordrede folk til at melde sig til 3D-bruttolandsholdet, var jeg ikke i tvivl. Jeg måtte prøve mig selv af og se, om jeg var gjort af den rette støbning til at kunne bære den rød/hvide trøje.
Jørgen C. Poulsen, 3D landsholdsskytte
EK Foto
Sammen med opfordringen kom også en del nye infoformationer, blandt andet at David Hauge var blevet 3D-landstræner, hvordan udtagelsen ville foregå m.m.
En ting, jeg synes var et super tiltag, var, at der meget hurtig blev oprettet en lukket Facebookside til hele bruttolandsholdet. Her blev en stor del af de relevante informationer lagt op, og det var muligt at samarbejde trænere og skytter imellem.
Vores første bruttolandsholdssamling fandt sted på EHO3D-banen på Fyn. Her skulle der arbejdes med forventningsafstemning og afvikling af den første vurdering af skytternes niveau.
Jeg var noget forbavset over, hvor meget der egentlig kan gå galt og være med til at gøre ens træning til en besværlig omgang. Det samme gjaldt for alle de forberedelser, man kan gøre, for at gøre sine stævner, sig selv og sine omgivelser til en positiv del og fremme sine præstationer.
Der var helt nye muligheder at benytte sig af.
Fordyb dig i skydecyklussen
Det var nu tid til det første af de i 2018 fem fastlagte udtagelsesstævner, Dyrehave Runden på Sjælland.
Jeg sluttede på en 3. plads og fik dermed 6 points i kapløbet om en billet til EM. Det gav ekstra blod på tanden.
På vores næste brutto-træf var vi blevet indbudt af Arcus Klubben ved Odense, hvor der skulle arbejdes med skydecyklus de første par timer. Igen fik jeg åbnet mine øjne, for alt hvad denne indebar – og hvordan de ca. 15 sekunder, skydecyklussen varer, kan være altafgørende for ens skud.
Resten af dagen var vi i legestuen – dog med meget alvorlig baggrund. Nu var der fokus på stresstest.
Der blev afholdt et ministævne, hvor alle, som ikke stod og skulle afgive skud, måtte stresse den pågældende skytte mest mulig. Grydelåg, røgslør, kameraer og meget mere blev brugt for at presse os til det yderste.
Meget sjovt og lærerigt. Lektionen gik i sin enkelthed nemlig ud på at fordybe sig i sin skydecyklus, netop for ikke at blive distraheret af udefrakommende ting og lyde.
"Grydelåg, røgslør, kameraer og meget mere blev brugt for at presse os til det yderste"
- Jørgen C. Poulsen, 3D landsholdsskytte
Skridt for skridt mod en mulig landsholdsplads
Flere udtagelsesstævner kom nu efter hinanden. Først Genner Hoel ved Aabenraa, som er et af de mest udfordrende i hele Norden og derefter Vejen Bueskyttelaug 3D-stævne med deres naturskønne bane.
Min egen præstation til Genner Hoel var ikke nogen jubelfest, og jeg måtte tage til takke med 4 points til udtagelsen. Det blev der rådet bod på i Vejen, hvor jeg opnåede en 2. plads og 7 points og nu var på en samlet 3. plads i HSI-klassen.
Danish Open i Nørre Snede er et international stævne og har derfor også stor betydning i 3D-verdenen. Her får man et første indblik i, hvordan store stævner foregår med indledende runder, eliminerings-runde, semifinale og finale.
Her var der da også mulighed for at hente ekstra points for en medaljeplads. Og her begyndte bruttolandsholdssamlingerne virkelig at give bonus for mig.
Jeg var meget glad, da jeg ved slutningen kunne modtage en sølvmedalje i HSI ved Danish Open 2018. Det sikrede mig i alt 9 points, og jeg forbedrede min placering på bruttoholdet til en delt 2. plads.
Sidste chance
Det næste punkt på bruttoholdets kalender var besøg på Aarhus Bueskyttelaugs 3D-bane, som normalt ikke er offentlig tilgængelig.
Her skulle fundamentet for det kommende hjemmearbejde lægges. Udvikling og brug af vores skydecyklus, brug af de nye lærte teknikker på mere udfordrende baner kombineret med videooptagelser i slowmotion af den individuelle skytte.
Optagelse med slowmotion kan varmt anbefales. Det er et fantastisk værktøj til fejlfinding og fintuning af sin skydeform.
Tømmerup Jagten var det sidste stævne i udtagelseskapløbet. Her begik jeg en kæmpe fejl – jeg tog simpelthen for let på det hele i starten. Det blev straffet virkelig hårdt: 5/miss og 5/miss på de to første mål er ikke en start, man ønsker sig.
Igen kom den mentale forberedelse og en efterhånden meget forbedret teknik mig til gode, og jeg fik kæmpet mig frem til en knap sølvmedalje og 7 points.
Det var dog først på vejen hjem fra Sjælland, at det gik op for mig: Jeg gjorde det sgu! Jeg er med på 3D-landsholdet og skal til EM til september.