BUESKYDNING MANGLER PIGER
Uanset om du står en sommeraften ude på græsbanen, eller om du har listet dig ned i klubben en kold vinteraften – om der er senior- eller ungdomstræning, møder du samme syn, når blikket glider ned ad skydelinjen. Der er en klar overvægt af drenge og mænd.
Eva Kartholm, Bueskydning Danmark
Charlotte Parent // Team Danmark
Når du har sagt hej til skytterne, runder du måske trænerhjørnet. Også her er der en overvægt af mænd. Og løber du ind i klubbens formand – ja, så er det igen ret sandsynligt, at vedkommendes cpr-nummer slutter på et ulige tal.
Tendensen er klar. Ikke bare i bueskydning, men i sportens verden generelt – der er færre aktive piger. Det fremgår af en dugfrisk rapport fra august i år fra Idrættens Analyseinstitut, Idan.
Idrætsdeltagelsen blandt de 10-19-årige piger falder støt i takt med, at pigerne bliver ældre. Blandt piger mellem 10-12 år svarer 87 %, at de normalt dyrker sport eller motion, mens det kun er 75 % i aldersgruppen mellem 13 og 15 år og 58 % af piger mellem 16 og 19 år.
Den kedelige tendens afspejles i de danske bueskydningsklubber, hvor der er få damer. Det så man blandt andet ved årets DM i 3D i Fredericia, hvor seniorrækkerne talte 17 dameskytter og 43 herreskytter. De tilsvarende tal for skive-DM i Køge var 38 dameskytter og 88 herrer.
Et rigtigt godt fælles mål
Bueskydning Danmark har besluttet, at forbundet vil arbejde strategisk med at gøre sporten attraktiv for kvinder – særligt børn og unge. Det er et fantastisk mål. Det er godt for herreskytterne, for klubberne og for forbundet. Det er selvfølgelig også godt for de nye dameskytter, som kommer til at stifte bekendtskab med vores dejlige sport.
Vi når ikke målet uden en fælles indsats, så vi håber, at I har lyst til at være med. Vi fortæller mere om målet og forbundets tanker senere, men nu og her skal det handle om, hvordan man egentlig kan gå til opgaven.
Der er flere specialforbund, der arbejder med kvindesatsninger. Senest har DBU nedsat en kvindekommission for at trække flere piger til fodbold. Kvindelandsholdets sølvmedaljer ved EM forventes også at lokke flere piger ud på grønsværen. Desværre er det endnu ikke bevist, at de store landsholdssejre flytter noget på klubplan.
Der er mange, som tror, det er sådan, men teorien mangler dokumentation. Hang det sådan sammen, kunne bueskydning læne sig tilbage og afvente invasionen, for de danske skytter har gjort det rigtig godt de seneste år. Men flotte resultater gør det ikke alene, og vi må altså gå anderledes til værks.
Hvad motiverer pigerne?
Der er flere faktorer, der spiller ind på pigernes idrætsdeltagelse. Undersøgelser har vist, at forældrene spiller en rolle. Dog en mindre, hvis forældrene er født uden for Europa, står uden for arbejdsmarkedet eller ikke selv er idrætsaktive.
Det centrale spørgsmål er derfor, hvad der motiverer pigerne til at dyrke idræt. Ifølge Idan er det vigtigste for piger i 10-15-års alderen at have det sjovt og at være sammen med venner og veninder. Først herefter handler det om at blive bedre til sporten.
For elitesportspiger er det noget anderledes. Her er den personlige sportslige udvikling første punkt på listen over motivationsfaktorer, mens det at have det sjovt sammen med venner og veninder kommer ind på 2. pladsen, viser en undersøgelse fra Center For Ungdomsstudier (CUR).
Man må altså se både på de ydre og de indre faktorer, hvis man vil skabe et miljø, hvor pigerne kommer og bliver ved med at komme. Og netop her står bueskydning stærkt.
Gode muligheder for bueskydning
Teenagepigernes frafald sker især i de organiserede aktiviteter. De holder ikke nødvendigvis op med at dyrke sport, men de vælger aktiviteter som styrketræning, yoga og crossfit – aktiviteter, som typisk tilbydes hos en kommerciel udbyder.
Andelen af piger, som dyrker idræt helt på egen hånd, stiger også, når pigerne bliver ældre. Der er en andel af de piger, som falder fra, der forklarer det med, at de leder efter en anden aktivitet, er stoppet/holder pause på grund af en skade eller bare er blevet træt af den ”gamle” aktivitet.
Samtidig viser undersøgelsen fra Idan, at når pigerne skal starte på en y idræt, er der en række forhold, som er vigtige for dem. Øverst ligger at aktiviteten kan dyrkes, når det passer udøveren, at det er billigt og at aktiviteten er tæt på uddannelse/bopæl.
Der tegner sig et billede af, at bueskydning har gode muligheder for at tiltrække flere piger. Der er mange af de faktorer, som pigerne efterspørger, som bueskydning ret nemt kan imødekomme. Og der er grupper af børn og forældre, som vi kan målrette tilbud til.
En idé kan være at samle de piger op, som falder fra i en elitesport. Svømning er fx enormt populært, men det er – som mange andre store idrætter - også en sport som kræver virkelig meget tid. Mange falder fra i udskolingen, hvor tiden bliver mere begrænset. Her kunne bueskydning på breddeniveau være en god aktivitet.
I Bueskydning Danmarks bestyrelse ser vi frem til – sammen med jer – at drøfte mulighederne og trække i arbejdstøjet, så vi kan få gang i væksten ude i klubberne
Har du lyst til at læse mere om pigers idrætsvaner, kan du finde de citerede undersøgelser her:
Pigers Idrætsvaner, Idan, august 2017, Trygve Laub Asserhøj.