top of page

FOKUS PÅ FAMILIEN

PUSTER NYT LIV I KLUBBEN

Medlemmerne i Frederikssund Bueskydning kunne tælles på to hænder. Klubben var døende, men et helt nyt fokus med forældrene i en hovedrolle og familien i centrum pustede nyt liv i klubben, der i dag tæller flere end 50 medlemmer og er i fortsat vækst. 

Jakob Wärme Lykke

Det er træningsaften i Frederikssund. På banerne ved genbrugsstationen på Strandvangen 13 står klubbens seriøse skytter side om side med en mor og en far, der dyster mod deres dreng.

 

Træningen er i gang som vanligt, men mellem klokken 17-19 er der dømt familietid.

 

I familietiden kan holdskydning ikke lade sig gøre, så i Frederikssund Bueskydning er der individuel træning af den enkelte. Det kræver selvsagt en del trænere, men hvad gør man, når man ikke kan skaffe tilstrækkeligt mange?

 

Man inddrager forældrene i træningen af deres børn.

 

”Vores trænere fokuserer på at klæde forældrene på. Til gengæld giver det et stærkt samvær mellem forældre og børn samt et stærkt sammenhold i klubben som helhed og en rigtig god atmosfære i klubben,” siger Flemming Schwicker, formand i Frederikssund Bueskydning, der står bag ideen med familien i fokus.

 

”Det kræver samtidig, at trænerne kan omstille sig fra at tage udgangspunkt i social skydning det ene øjeblik til at skulle træne seriøse skytter det næste,” siger han.

 

Familien i centrum går i bund og grund ud på at samle familien. Klubben giver familien mulighed for at stå sammen på skydelinjen, hvor de har det sjovt og hygger sig med hinanden. Alle kan dyste mod alle. Kort fortalt går det ud på, at familien får noget kvalitetstid sammen.

- Flemming Schwicker, formand i Frederikssund Bueskydning

Autisme-hold var kimen

Det var faktisk lidt af en tilfældighed, at ideen til at sætte familierne i centrum opstod. Frederikssund Bueskydning var døende, og den daværende formand gav derfor Flemming Schwicker frie hænder til at foretage førstehjælp på klubben.

 

”Oprindeligt var tanken at starte et autisme-hold, og jeg inviterede Egedal autismeforening til en træningsdag. Vi opdagede hurtigt, at det krævede en dybere involvering fra forældrene. Så jeg trænede ungerne via forældrene,” siger Flemming Schwicker.

 

”Vi kunne hurtigt se glæden i samværet mellem forældre og børn, og vi tænkte, at alle familier burde have tilbuddet,” siger han.

 

Og lige dér besluttede klubben, at de ville være Danmarks mest rummelige klub med plads til alle. Derfor blev træningstiden delt op i familietid og seriøs skydning.

 

”I starten troede jeg, det ville splitte klubben i to dele. Men nej. Det har tværtimod samlet klubben i et stærkt socialt bånd,” siger Flemming Schwicker.

 

Fra lukningstruet til liv og glade dage

Den markante inddragelse af forældrene i træningen har båret frugt. Fra at være lukningstruet, er der nu liv og glade dage i Frederikssund Bueskydning.

 

”Vi har fået en rigtig god atmosfære i klubben, hvor det ikke kun drejer sig om at være den bedste, men mere om at overgå sig selv,” siger Flemming Schwicker.

 

”Vi møder familierne på deres betingelser og børnene i øjenhøjde. Vi griner og græder sammen med dem, glæder os over deres succeser og ærgrer os sammen med dem, når det ikke lige spiller. Men vigtigst af alt er, at hos os er der ingen træningsdage, hvor man ikke får et kram,” siger han.

 

”Det har medført et stort socialt engagement fra familierne. Ikke kun fra mor og far, men også søskende, venner og bedsteforældre kommer forbi, når vi har vores sociale arrangementer,” siger formanden.

 

Og de glade dage i klubben afspejler sig også i medlemstallet. Klubben gik fra færre end 10 medlemmer til nu at tælle flere end 50. Og ifølge formanden, bevæger kurven sig stadig i den rigtige retning.

 

”Vi gør også mange ting for at være synlige i lokalsamfundet. Vi benytter blandt andet enhver lejlighed til at komme i lokalaviserne, være synlige på Facebook og deltager i offentlige arrangementer og reklamerer for klubben og bueskydning generelt, ” siger Flemming Schwicker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flere gode initiativer kommer til

Men det stopper ikke med, at de unge skytters forældre agerer trænere i Frederikssund. Klubben er i gang med at implementere en madordning med fællesspisning på udvalgte træningsaftener.

 

”Mange familier kan være trængt på tid, så for at kunne give ungerne mulighed for at træne lidt længere, er vi begyndt på denne ordning. Det er vores madmor, der styrer fællesspisningen, og ved hjælp fra Rema1000, der har støttet initiativet, kan vi tilbyde gratis mad til ungerne det næste stykke tid, mens de voksne må betale et beskedent beløb,” siger Flemming Schwicker.

 

I bund og grund er der kommet godt gang i klublivet i Frederikssund.

 

I løbet af året kan medlemmerne ofte opleve, at grillen spontant bliver kørt frem til fællesspisning. Til fastelavn, påske, Sankt Hans og jul er der sociale arrangementer i klubben med fællesskabet i centrum. Og der afholdes en årlig weekend på banen, hvor medlemmerne overnatter i telt på banen med skydekonkurrencer og anden leg.

 

Og det hele udsprang af at sætte familien i centrum.

 

Mener du, at andre klubber med fordel kunne prøve at implementere samme koncept?

 

”Som klub skal man gøre op med sig selv, om man vil være eliteproducent eller social klub. Vi prøver at mixe det lidt. Vi har familietiden fra 17-19, men derudover har vi et 'talenthold', der dog på ingen måde skal måles med resten af bueverdenen, da det i bund og grund drejer sig om yderligere og mere koncentreret træningstid for de unger, der vil mere,” siger Flemming Schwicker.

 

”Vi vil sandsynligvis ikke tiltrække talenterne, ikke at vi ikke vil – alle er velkomne, men man skal vide, at vores sociale engagement vægter højere.” 

Frederikssund Bueskydning

Men vigtigst af alt er, at hos os er der ingen træningsdage, hvor man ikke får et kram.

Der hygges igennem, når der er spontan

grill-aften i Frederikssund Bueskydning.

Nye - ældre - ansigter stifter bekendtskab med bueskydning til Pensionistdag i klubben.

bottom of page