top of page

JAGTEN PÅ DET PERFEKTE SKUD

Sarah Sönnichsen ligger nummer 1 på verdensranglisten i compound. Her fortæller den 22-årige verdensetter om at jage det perfekte skud, tænke på alt andet end bueskydning og når det hjælper at være ok med at tabe.

Jakob Wärme Lykke

World Archery

Det er juni. Lørdag den 24. Sarah Sönnichsen har netop sendt sin sidste pil afsted og tabt guldfinalen med 143-145 til spanske Andrea Marcos i 3. afdeling af World Cuppen i Salt Lake City.

Men resultatet har kæmpe betydning for verdensranglisten. Den offentliggøres dog først to dage efter, mandag den søndag 26. juni 2017.

 

Aftenen inden, søndag, i Salt Lake City spekulerer Sarah Sönnichsen ikke på verdensranglisten og point. Blot to uger inden – til World Cup'en i Antalya – havde hun ellers strejfet emnet sammen med de andre danske skytter Stephan Hansen og Martin Damsbo.

 

Sarah Sönnichsen havde været overbevist om, at der ikke ville være nogen, som kunne slå Sara Lopez af pinden som nr. 1, da hun havde virkelig mange point. Så verdensranglisten var ikke noget, Sarah Sönnichsen tænkte over.

 

Men så tikkede der en besked ind på Messenger.

 

”Congratulation” står der.

 

”Det var først, da en skytte fra et andet land skrev tillykke til mig søndag aften til World Cup'en i Salt Lake, det gik op for mig,” siger Sarah Sönnichsen.

 

I dette øjeblik er hun verdens øjeblikkelige bedste compoundskytte. Verdensetter. Nummer ét. Sarah Sönnichsen. Den 22-årige dansker skubber colombianske Sara Lopez væk som verdensetter efter 1.033 dage på tronen.

2. plads til World Cup i Salt Lake City.  Sara Lopez fra Colombia er på 3. pladsen. Og netop de placeringer sendte Sarah Sönnichsen op på 1. pladsen på verdensranglisten.

Fra gymnastikpige til barbue og så aldrig se sig tilbage
De første pile blev trukket af hylstret i 2006, hvor Sarah Sönnichsen var 10-11 år. Interessen for bueskydning kom fra storebroren, som hun så op til. Da han begyndte til bueskydning, gjorde hun også. Også for lige at vise ham, at hun var bedre. 

”Efter et stykke tid fandt jeg ud af, jeg var helt ok til det, og så blev jeg bare ved. Hvem kan ikke lide at gøre de ting, de er gode til,” siger Sarah Sönnichsen.

 

Inden bueskydning blev den foretrukne idrætsgren, gik hun til gymnastik. Men det blev valgt fra efter et stykke tid med bue og pil.

 

”Jeg kunne bedre lide det individuelle ved bueskydning frem for at være et hold. Jeg kunne godt lide, at det er op til en selv, om man gør det godt eller skidt. Og når man vinder, er det en selv, der vinder. Det er din egen skyld, at du står med guldet,” siger Sarah Sönnichsen.

 

”Selvfølgelig har man brug også for hjælp, og jeg er virkelig glad for al den hjælp, jeg har fået igennem tiden fra alle mulige mennesker, men det er dig, der står ude på skydelinjen,” siger hun.

 

I de første par måneder af den stadig spæde karriere skød Sarah Sönnichsen med barbue. Men igen havde storebror Frederik en finger med i spillet, da han syntes, at hun skulle prøve en compoundbue. Og siden da er det aldrig faldet Sarah Sönnichsen ind at skifte væk.

 

Allerede som juniorskytte kunne man se, at Sarah Sönnichsen havde potentialet til noget stort. Det blev til podieplaceringer de fire gange, hun som junior var med til indendørs EM. Hun vandt sølv til sit sidste junior VM og guld ved Berlin Open, stadig som junior, og fik bronze til et udendørs EM også som junior.

 

”Jeg har nok altid vidst, at jeg var ok til bueskydning. Det er ikke noget, jeg som sådan, har tænkt over. For mig bliver man ikke bare god fra den ene dag til den anden. Det har været mange år undervejs og ikke engang nu vil jeg sige, jeg er god. Jeg ville nok mere sige, jeg er helt ok. Men man kan jo altid blive bedre,” siger Sarah Sönnichsen.

Tænker på alt andet end bueskydning
I de voksnes rækker begyndte sejrene at komme som perler på en snor. Og især i denne sæson, som Sarah Sönnichsen selv ser som sin største præstation indtil videre. Med god grund.

 

Hun har været i samtlige individuelle guldfinaler til de fire World Cups. Dog glippede guldfinalen i selve World Cup-finalen i Rom, hvor hun måtte rejse hjem uden en medalje.

 

En guldmedalje i World Cup-finalen er ellers en af Sarah Sönnichsen helt store drømme. Ligesom VM og Vegas også er på hendes bucket list.

 

”Men jeg drømmer også om, på et eller andet tidspunkt at kunne være tilfreds med min skydning, og hvordan jeg gør tingene. Og så vil jeg på et tidspunkt gerne kunne give noget tilbage på en eller anden måde,” siger hun.

 

Og netop det, at Sarah Sönnichsen drømmer om mere end medaljer, er en af hemmelighederne bag hendes succes. Faktisk betegner hun det selv som sin største force:

 

”Lige nu tror jeg, det er min attitude til sporten. Jeg skyder, fordi jeg synes, det er sjovt. For mig er det svært at skyde godt, hvis jeg tager tingene for seriøst. Det øger bare presset og gør mig mere nervøs. På skydelinjen er jeg fuldt fokuseret, men ellers render jeg bare rundt og hygger mig,” siger hun.

 

”Mit mentale game har virkelig rykket sig i år også. Nogle gange er det ikke kun resultaterne, der er vigtige, men også hvordan man kom til dem,” siger Sarah Sönnichsen.

 

”Jeg prøver så vidt som muligt at tænke på alt mulig andet. For mig handler det om ikke at tænke for meget på skydningen, med mindre jeg står på skydelinjen og skyder. For at jeg kan være fuldt fokuseret, når det virkelig gælder, skal mit hoved være alle andre steder i mellemtiden. Så jeg snakker altid en hel masse om alt mulig underligt eller har travlt med alt mulig andet, når jeg skyder. For nogen kan det nok virke meget useriøst, men for mig er det lige det, der skal til,” siger hun.

 

Sidste år fik Sarah Sönnichsen mere tid og begyndte at skyde en del mere. Det hjalp en del. Samtidig ændrede hendes tilgang til sporten sig også en del. Hun begyndte at blive mere afslappet omkring det hele og stole mere på sig selv og sin teknik.

 

”Jeg begyndte at blive mere ok med at tabe. Det lyder nok lidt mærkeligt, men det hjalp mig meget. Og efter det er jeg bare blevet bedre og bedre mentalt. Teknikken har været der i et stykke tid, det handlede bare lige om at få hovedet med også. Jeg kan mærke, at det er lidt bedre efter hvert stævne,” siger Sarah Sönnichsen.

 

”Jeg tager én dag ad gangen. Ét stævne ad gangen. Og gør mit bedste hver gang. Hvis det ikke går så godt, er det ok og videre til næste stævne. Hvis det går godt, så er det bare fedt. Men jeg er stadig en perfektionist ud til fingerspidserne. Hvilket nogle gange er en god ting. Andre gange er det knap så godt,” siger hun.

Sarah Sönnichsen med 3 DM-medaljer, august 2016.

Foto: Sarah Sönnichsens Facebook-profil

World Cup-finalen i Berlin var den eneste, hvor Sarah Sönnichsen ikke vandt medalje.

Verden rundt i jagten på det perfekte skud
Sammen med sin compoundbue har Sarah Sönnichsen været verden rundt i jagten på sejre og noget helt særligt.

 

”Det motiverer mig at blive bedre. Og det næste stævne. At være tilfreds med min skydning og skyde endnu bedre næste gang,” siger hun.

 

”Jeg tror generelt, de fleste bueskytter har noget perfektionistisk i sig. Vi stræber efter det perfekte skud. Det perfekte stævne. Men så igen i mit hoved, er der altid noget, der kan gøres bedre, hvilket gør det svært for mig at være tilfreds, men igen får mig til at ville arbejde mere for det. Det får mig til at arbejde hårdere for det, men det gør det også sværere at få tilfredshedsfornemmelsen,” siger Sarah Sönnichsen.

 

Og så er vi tilbage til den junidag i Salt Lake City, hvor beskeden med de lykkeønskende ord poppede op på Messenger. For mange kunne en besked om, at man lå nummer 1 i verden være et mål. Afslutningen på en jagt. Men ikke for Sarah Sönnichsen.

 

”Det er selvfølgelig helt fantastik at være nr. 1 i verden. Det er en virkelig fed følelse at stå med. Specielt når Sara Lopez har ligget nr. 1 i så lang tid,” siger Sarah Sönnichsen

 

”Men for mig er det nok mere at være på præmieskamlen til stævnerne, der virkelig tæller. For på en eller anden måde, kan man bare være heldig til fire stævner, og så er man nr. 1 på verdensranglisten.

 

”Hvis du tager en medalje hjem til hvert stævne, du er til, er du god til alle de stævner, du stiller op til. Men det er selvfølgelig mere end 1 stævne om året, jeg mener,” siger hun.

 

Resultater og ranglister en nemlig kun en ting ved tilværelsen som compoundskytte i verdensklasse. Derfor kan Sarah Sönnichsen heller ikke pege én oplevelse ud, som den vildeste.

 

”Det er nok mere helheden af det. Jeg synes, det er fedt at få venner fra hele verden. Og det er ret vildt, at der er folk, som genkender mig og følger mig på diverse medier fra hele verden. Det er lidt svært at forklare, men det at føle, at man er accepteret og folk godt kan lide en, ser op til en og hepper på en, er ret vildt. Jeg synes, det er helt fantastisk, at være et forbillede for andre,” slutter hun

BLÅ BOG


Navn: Sarah Holst Sönnichsen
Fødselsdag: 10/02-1995
Født og opvokset: Har boet alle mine 22,5 år
i Taastrup. Og er født på Glostrup Hospital.
Bue: Compound. Mathews Halon X Comp.
(For hvad ville man da ellers skyde?)
Pile: Easton.
Release: T.R.U. Ball.
Sigte: Axcel.
Scope: Shrewd.
Stabs: Doinker.
Nocks: Beiter.
Faner og pilehylde: AAE.
Kikkert og rangefinder: Leupold.
Klub: T.I.K. Bueskydning.

bottom of page