HVORFOR ER COMPOUND IKKE EN OL-DISCIPLIN?
To danskere topper damernes og herrernes verdensrangliste. Sarah Sönnichsen og Stephan Hansen har medaljer fra et hav af forskellige turneringer og mesterskaber, men ingen udsigt til en OL-medalje, da compound som bekendt ikke er på det olympiske program. Men hvorfor er compound egentlig ikke en OL-disciplin? Og er det egentlig en fordel…
P.J. Reilly / World Archery
Jakob Wärme Lykke
World Archery
Lad os starte med at skrue tiden tilbage til inden OL i London i 2012. I en artikel i New York Times er en official fra World Archery, dengang FITA, citeret for at sige, at verden måske ville se compoundbuen i konkurrence ved OL i Rio 2016.
Men nej. Som bekendt var der ikke skyggen af en compoundbue ved legene i Rio. Og ifølge World Archery er der heller ikke udsigt til at se buen i brug ved OL i Tokyo 2020.
”Sagen handler ikke om at få compoundbuen tilladt, det handler mere om at gøre den attraktiv, så når vi ansøger om at få den inkluderet, vil beslutningstagerne i Den Internationale Olympiske Komité se, at det, vi foreslår, vil tilføre værdi til de Olympiske Lege,” siger Tom Dielen, generalsekretær i det internationale bueskydningsforbund, World Archery.
”Der er mange forskellige områder, hvor der skal gøres fremskridt. Hver sportsgren og disciplin ved OL skal tilbyde noget særligt til Legene, atleterne og tilskuerne. Der skal være universalitet – i den forstand at mennesker fra hele verden konkurrerer på højt niveau hos begge køn,” siger han.
”I øjeblikket kommer toppen af compoundskytter fra lande i Europa samt Nord- og Centralamerika. Vi er nødt til at gøre mere for at promovere compound i Asien, Afrika og Oceanien,” siger Tom Dielen.
- og er det en egentlig en fordel?
Mere recurve til OL i 2020
Det er Den Internationale Olympiske Komité (IOC), som beslutter hvilke sportsgrene, der er med til sommer og vinter OL. Efter hvert OL sætter IOC sig ned og lytter til verdens internationale sportsforbund, blandt andet World Archery, om sportsgrene, der skal tilføjes de næste Lege.
At få compound med til OL er ikke blot et spørgsmål om at overbevise IOC om, at det ville være et godt træk for bueskydning-konkurrencen. IOC skal overbevises om, at det er bedre at tilføje compound frem for en anden sportsgren eller disciplin inden for en anden sportsgren, som også forsøger at komme ind i OL-varmen.
Ved OL i Rio sidste år debuterede golf og syvmands rugby i OL-sammenhæng.
“Der er allerede et maksimalt antal af atleter, der kan deltage ved De Olympiske Lege. Hvis vi tilføjede den samme konkurrence, som vi i øjeblikket har med recurve, ville det betyde en fordobling i antallet af bueskytter,” siger Tom Dielen.
Den nuværende bueskydningskonkurrence ved OL tillader hvert land eller gruppe af lande med en national olympisk komité – der er 206 på verdensplan – at sende maksimalt seks bueskytter. Disse skytter skal alle skyde i begyndelsen af Legene for at kvalificere sig til den endelige gruppe af 64 skytter i hvert køn i den individuelle konkurrence. 24 nationale hold med tre skytter på hvert, 12 damehold og 12 herrehold, bliver udvalgt blandt de 128 skytter til at deltage i holdkonkurrencen.
”Behovene for at finde boliger til atleter, trænere og officials fortsætter med at stige, og det store antal mennesker, der kræver støtte, er finansielt skræmmende,” siger Jay McAninch, præsident og direktør for Archery Trade Association (ATA), der repræsenterer producenter, forhandlere, distributører og andre, som arbejder i bue- eller jagtindustrien.
”Dertil kan du lægge et tætpakket Tv-program, og det er svært at retfærdiggøre at tilføje nye sportsgrene eller udvide eksisterende sportsgrene som fx bueskydning. Men IOC udvider OL, og vi har lært, at de er åbne for nye forslag eller forslag til forandringer, som inkluderer udvidelsen i nogle aspekter af mange sportsgrene,” siger han.
Betyder dette, at der er et årstal, hvor vi kan forvente at se compoundskytter til OL?
Det er for tidligt at stille det spørgsmål, lyder det enstemmigt fra Jay McAninch og Tom Dielen. Ifølge Dielen, er har World Archerys førsteprioritet været at få Mix-hold i recurve med til OL i Tokyo i 2020, hvilket er lykkedes. Det gled lettere ned hos IOC, da den disciplin ikke medfører flere atleter.
Ifølge Jay McAninch er det en stor proces at få compound på OL-programmet.
”Vejen til at få compound med til OL begynder lokalt verden over, og derfra skal man arbejde sig gennem nationale, regionale, kontinentale og verdensomspændende turneringer,” siger Jay McAninch.
Tom Dielen tilføjer:
“Vi er oppe mod sportsgrene som 3-mands basketball, skateboarding og klatring. Vi bliver nødt til at gøre compound skydning et mere attraktivt valg,” siger han.
World Games i 2021 bliver afgørende
World Games, hvor de danske skytter triumferede, en oplagt mulighed for at vise IOC, hvor fantastisk det ville være at have compoundbue med til OL.
World Games bliver afholdt hvert fjerde år og har de sportsgrene med, som ikke er på OL-plakaten. World Games bliver betragtet som et udstillingsvindue for potentielle nye olympiske konkurrencer.
Compound på skive var første gang inkluderet I World Games i 2013, hvor det blev kaldt en ”stor succes”, ifølge Tom Dielen. Det var også på World games-programmet i 2017 i Polen og igen i 2021 i Alabama.
“Det vil helt klar gavne compound-skydnings chancer for at komme med til OL meget, hvis det bliver en stor succes i Alabama,” siger Tom Dielen.
”Hvis der dukker 5.000 mennesker op for at se hver eneste konkurrence-session, og den offentlige efterspørgsel er høj, bliver man nødt til at lægge mærke til det. Støtten til compound ved World Games i USA er afgørende,” siger han.
Jay McAninch siger, at succesen ved World Games og andre lignende events vil afgøre, hvornår compound-skydning bliver en olympisk disciplin.
“Indtil vi ser nationale, regionale og kontinentale konkurrencer, hvor compound er lige så stærkt som recurve, kan vi ikke gå ud fra, at compound har nogen chance for at blive en del af De Olympiske Lege.”
Men er OL en fordel?
Spørgsmålet er så, om det overhovedet vil være attraktivt for compound at komme med til OL?
Danmark har verdens to bedste compoundskytter i form af Sarah Sönnichsen og Stephan Hansen. Og selvom optagelsen af compound på det olympiske program uden tvivl ville betyder flere penge i sporten, så spekulerer de to danskere ikke meget på OL.
Faktisk ser de det nærmest som et privilegie, at compound ikke er på OL-plakaten.
”Hvis compound var på OL-programmet, ville jeg med glæde deltage. Men det er bestemt ikke noget, jeg ligger søvnløs over om natten,” siger Stephan Hansen.
”Jeg kender rigtig mange OL-skytter og sportsfolk, som prøver at komme til OL eller har deltaget. For mange er svært, fordi de kun har ét vigtigt stævne hvert fjerde år. Jeg har 25 vigtige stævner om året,” siger han.
Det samme gør sig gældende hos Sarah Sönnichsen.
”Der er fordele og ulemper ved at få compound med til OL. Det kunne selvfølgelig være rigtig fedt, da OL er det største, man kan komme med til. Men det vil også være lidt trælst ‘kun’ at have et stævne hvert fjerde år at træne op til og ligge alt i,” siger hun.
”Som det er nu, er hvert stævne lige vigtigt for mig. Det ville være ærgerligt at miste det på grund af OL.”
Kilde: World Archery